Tio böcker som utspelar sig utanför Europa

Topp Tio Tisdag

Då var det dags för Top Ten Tuesday igen. Veckans tema är Ten Books Set Outside The US (I don’t know about you but sooo much of what I read is set in the US and I love finding new recs of stuff set outside of it!). Eftersom jag är europé justerade jag ämnet så att jag skriver om tio riktigt bra böcker som utspelar sig (mestadels) utanför Europa. Jag har också försökt hålla mig borta från USA.

Här kommer tio riktigt bra böcker:

Brända skuggor av Kamila Shamsie (Japan/Indien/Pakistan/Afghanistan/USA) skildrar två familjers sammanflätade öde från det att atombomben föll över Nagasaki till eftersviterna av elfte september.

Irakisk Kristus av Hassan Blasim (Irak/Finland) är en novellsamling som alla skildrar det moderna Irak med inslag av magisk realism. Det är en brutal verklighet, där människor har lärt sig leva med skräcken mitt i vardagen.

Out av Natsuo Kirino (Japan) handlar om en grupp kvinnor som jobbar nattskift på en fabrik. När den ena mördar sin brutale man hjälper de andra henne att göra sig av med kroppen, och kommer på en ny affärsidé: att starta en rörelse för att stycka och göra sig av med lik.

Waiting av Ha Jin (Kina) är berättelsen om en man, som väntar på möjlighet att skilja sig från sin fru som bor ute på landsorten. I staden har han träffat en mer modern kvinna och hans fru ser helt hopplös ut i jämförelse.

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria/USA) utforskar begreppet ”ras”, något som huvudpersonen Ifemelu inte varit medveten om innan hon flyttade till USA. Kvar i Nigeria lämnade hon sin ungdomskärlek Obinze, som skulle ha följt efter men efter elfte september får afrikanska män svårare att ta sig till USA.

Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh (Iran) handlar om Shirin, som är den enda dottern i sin familj. Men hon är minst lika modig och äventyrslysten som sina bröder. Före revolutionen är livet förhållandevis enkelt, men efteråt förändras allting.

Red China Blues av Jan Wong (Kina) är en självbiografisk bok. Jan Wong växte upp i Kanada och blev hängiven maoist. När hon fick chansen att flytta till Kina och studera vid Beijings universitet tog hon den. Men hennes idealism är dödsdömd och förbyts snart till desillusion.

Rismodern av Rani Manicka (Malaysia) tar sin början när fjortonåriga Lakshmi lämnar sitt hemland för att gifta sig med en rik man. Men det visar sig vara en lögn och fattigdom väntar henne. Dock är hon skarpsinnig och lyckas säkra sin familjs lycka. Åtminstone tills de drabbas av en förbannelse.

Sargassohavet av Jean Rhys (Jamaika/Dominikanska republiken/Storbritannien) ger ett möte med Antoinette Cosway, en ung arvtagerska som gifts bort med en brittisk gentleman. Han döper om henne till Bertha, för henne med sig till England och hon drivs sakta till vansinne. Ett utmärkt komplement till Jane Eyre.

Älskaren av Marguerite Duras (Vietnam) skildrar en femtonårig flickas första romans med en äldre man utifrån hennes särskilda omständigheter: dotter till en manodepressiv, konkursmässig änka till vilken hon har ett komplicerat och dysfunktionellt förhållande.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

14 svar på Tio böcker som utspelar sig utanför Europa

 1. Boklysten skriver:

  Tre av de tio har jag läst men där finns flera som jag blir nyfiken på. Tack för tips!

 2. Elvira skriver:

  Men det här var ju ett smart sätt att göra det på! Har dock inte läst så där många ens totalt som utspelar sig utanför Europa och USA … tack för tips!

 3. Lottens bokblogg skriver:

  Åh, jag skulle gärna läsa fler böcker från Japan och Kina. Bra med tips 🙂

 4. Monika skriver:

  Fjäril i koppel gillade jag. Förstod det som att det var meningen att det skulle komma en fortsättning, men den har inte kommit än…

 5. Lion´s Library skriver:

  Fjäril i koppel har jag nyfiket spanat på några gånger men har inte blivit av 🙂

 6. Lena skriver:

  Rismodern är den enda av dina jag läst. Americanah och Fjäril i koppel står och väntar i min bokhylla.

 7. Bokdamen skriver:

  Fjäril i koppel hamnade också på min lista. Flera böcker som jag är nyfiken på däribland Irakisk Kristus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.