Tio presentidéer för fantasyälskaren

Topp Tio Tisdag

Det här året har verkligen svischat förbi. Snart är december här och jul närmar sig med stormsteg. Kanske är det därför veckans tema på Top Ten Tuesday är Holiday Gift Guide freebie (ten books to buy the YA lover in your life, 10 books to buy for your dad, etc.)

Så här kommer tio bok- och bokserietips för fantasyälskaren att ta med sig inför den stundande julen:

Berättelsen om Narnia av C. S. Lewis är ju en riktig klassiker. Visst märks det att den har några år på nacken, men det är ändå en underbar serie och bör finnas i fantasyälskarens hylla.

Harry Potter av J. K. Rowling innebär en fantastisk upplevelse för den som inte har läst dem tidigare. Och eftersom den tål att has i hur många utgåvor som helst blir det tidigare fanet nog glad av någon fin illustrerad utgåva.

The Dark Is Rising av Susan Cooper handlar om kampen mot Mörkret där De Gamle ständigt försöker ligga dem steget före. Blandar keltisk och nordisk mytologi med ett särskilt fokus på Arthurlegenden.

Sagan om Gudagåvorna av Gull Åkerblom handlar om trettonåriga Matilda, som dras in i en serie äventyr som involverar asamytologin. De tre första böckerna är suveräna, den fjärde not-so-much.

Imperiets dotter av Raymond E. Feist och Janny Wurst utspelar sig i en fantasyvärld inspirerad av det feodala Japan. Mara får oväntat kontroll över sin klan och tvingas kämpa för sin överlevnad i det kejserliga hovet.

Sagan om klanen Otori av Lian Hearn utspelar sig också i en fantasyvärld inspirerad av det feodala Japan. Takeo tillhör sekten De Gömda. När en krigsherre skövlar hans hemby räddas han av herremannen Otori Shigeru och upptäcker sitt sanna jag. De tre första böckerna är otroligt bra, medan de två sista är lite ”meh.”

Ett folk utan land av Melina Marchetta handlar om ett helt folk som drivs på landsflykt efter att kungafamiljen mördas och aldrig kan återvända. Men rykten börjar gå om att arvtagaren överlevde… Aktuell fantasy i dessa tider.

The Watchmaker of Filigree Street av Natasha Pulley är en underbar, karaktärsdriven roman om Thaniel, vars liv räddas av en mystisk klocka, och när han uppsöker dess skapare dras han in i ett komplext mysterium.

En väktares bekännelser av Elin Säfström bjuder på underhållande urban fantasy där vardagsbekymmer blandas med att femtonåriga Tilda Modigh ska försöka hålla Stockholms alla oknytt under kontroll.

Parasollprotektoratet av Gail Carriger är steampunk i det viktorianska London med en hälsosam dos varulvar, vampyrer och spöken. Alexia Tarabotti har den lilla egenheten att hon saknar själ, vilket gör henne särskilt lämpad att hantera Londons ”supernatural set.”

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Tio presentidéer för fantasyälskaren

  1. Monika skriver:

    En väktares bekännelser läste jag förra veckan, den var väldigt speciell 🙂

  2. Lottens bokblogg skriver:

    Eftersom resten av familjen är fantasyälskare så får jag nog bokmärka det här inlägget 🙂

  3. Cinnamon skriver:

    Imperietsdotter-serien är en av mina absoluta favoriter! Borde göra en omläsning på dem. Har läst och älskat Harry Potter, Narnia och Parasollprotektoratet. Jag har den första boken ur Marchettas bokserie oläst i hyllan. Tack för tipset om de andra böckerna! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.