Tio riktigt bra böcker jag läste i skolan

Topp Tio Tisdag

Det blir en spännande tisdag för min del, eftersom jag ska iväg på anställningsintervju nu på morgonen. Så ni får gärna hålla tummarna för mig så att det går bra!

Innan jag åker ska jag försöka besvara veckans Top Ten Tuesday. Veckans tema är Back To School Freebie — anything ”back to school” related like 10 favorite books I read in school, books I think should be required reading, Required Reading For All Fantasy Fans, required reading for every college freshman, Books to Pair With Classics or Books To Complement A History Lesson, books that would be on my classroom shelf if I were a teacher.

En ring av järn av Susan Cooper är andra delen i hennes The Dark Is Rising Sequence och en av mina favoritböcker någonsin. Will Stanton är sjunde sonen till en sjunde son och när han fyller elva år får han veta att han måste finna de sex Tecknen för att slå tillbaka den svarta ryttaren. Jag lånade den hur många gånger som helst på skolbiblioteket och när de gallrade ut den så köpte jag den.

Gudarnas son av Niklas Krog är första delen i en serie om pojken Janus, som lämnar sitt liv som fåraherde för att följa med Alexander den stores armé i hans krigståg mot persiska riket. Överlag var Niklas Krog en av mina favoritförfattare som barn och det här var en serie jag ständigt läste om.

Sagan om Gudagåvorna av Gull Åkerblom är en serie på fyra böcker, men när jag läste dem i skolan fanns bara tre. (Och jag brukar försöka låtsas att den fjärde inte existerar.) Böckerna blandar in fornnordisk mytologi i modern tid.

Trettonde natten av Eddy C. Bertin är en rysare för mellanåldern som skrämde mig oerhört som barn, oavsett hur många gånger jag läste den. Häxor och ondskefulla trollkarlar som kommer tillbaka från de döda.

Anne Franks dagbok av Anne Frank är ju en riktig klassiker i skolläsningssammanhang och jag minns att jag blev väldigt berörd av den när skolan tvingade oss att läsa den.

Möss och människor av John Steinbeck tog min svensklärare fram när jag gick i åttan och sa att den skulle kanske vara svår, men det var en bok som alla bör läsa. Jag älskade berättelsen George och Lennie, och är riktigt sugen på att läsa om den.

Andarnas hus av Isabel Allende är en fascinerande släktsaga som skildrar utvecklingen i Chile. Jag älskade de magiska elementen och karaktärerna.

Farliga förbindelser av Choderlos du Laclos har jag tjatat om mer än en gång, men denna brevroman om två libertiner som försöker förleda andra in i frestelse är för bra för att missas.

Dödssynden av Harper Lee valde jag när vi skulle läsa moderna klassiker och det har jag aldrig ångrat. Det är en stark berättelse om rasism och förutfattade meningar.

Wuthering Heights av Emily Brontë läste jag första gången själv och tyckte inte alls om. Andra gången läste jag den på engelskan i skolan och älskade. Atmosfäriskt om hämnd och ondska inom människor.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Tio riktigt bra böcker jag läste i skolan

 1. Lottens bokblogg skriver:

  Jag funderade på det här temat men hade svårt att minnas tio stycken 🙂
  Lycka till på intervjun!

 2. Monika skriver:

  Wuthering Heights börjar mer och mer kännas som en störande vit fläck för mig. Får kanske ta och läsa den. Någon gång.

  Lycka till på intervjun!

 3. MissMagic skriver:

  Möss och Människor är fantastisk! 😀

  Önskar jag fått läsa fler bra böcker i skolan. Minns bara böcker som jag ogillade från skoltiden. inte att de var tråkiga utan som jag blev direkt illa berörd av. Vi läste Rötter som handlar om en slav i amerikanska södern. Det är en en historiskt viktig bok och den är välskriven men jag blev helt knäckt och deprimerad av den som 12 åring. Varje gång fröken hade högläsning ur den dämde jag mig på toaletten. Sen läste fröken Låt den rätte komma in högt när jag var 13 och där blev jag så illa berörd av allt våld o övergrepp att jag också gömde mig på toan. Tycker nog vi var lite för unga för de där mörka böckerna alltså ^^;;

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   I de skolor som jag gick på så hade vi stor frihet att välja vad vi skulle läsa. Av de som jag nämner var det bara Anne Franks dagbok; Möss och människor och Wuthering Heights som hela klassen läste, och de föll mig ju i smaken. Böcker som jag blev tvingad och inte tyckte om har jag glömt bort titlarna på.

   Rötter känns som om det inte är direkt lämplig läsning för 12-åringar, utan kanske senare. Jag skulle vilja läsa den som vuxen i alla fall. Det är ju inte meningen att barn ska må dåligt av böckerna som läses i skolan, så läraren får ju verkligen tänka till.

 4. MissMagic skriver:

  Hoppas intervjun gick bra! 🙂

 5. Petra skriver:

  Jag tror aldrig jag läste någon bok jag verkligen tyckte om i skolan. Vilket ju känns extra tragiskt när man är en storläsare. Så kul att du har så många fina minnen. 🙂 Mitt värsta är när min engelska klass läste Lord of the Flies, alla hatade den, och när vi var klar var vi tvungna att se filmen också. Det är den enda gången jag funderat allvarligt på det här med skolans värde. ;P

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Mina skolor hade inte så mycket ”assigned” läsning, utan vi fick ofta ett tema som vi sedan kunde välja fritt utifrån. Till exempel moderna klassiker, där jag valde Dödssynden. Så var ganska fria.

   Jag läste Flugornas herre i en bokcirkel och tyckte inte så vidare mycket om den.

 6. Annette skriver:

  Vilken fantastisk känsla, att tycka så mycket om en bok som du gjorde om En ring av järn, roligt att läsa. Dödssynden och uppföljaren Ställ ut en väktare är det ju hemskt att jag inte läst, det måste jag verkligen göra. Wuthering Hights lyssnade jag nästan sönder under en period, låten med Kate Bush, och jag har läst den på svenska. Nu har jag den engelska versionen på film som jag måste se. Anne Franks dagbok älskade jag när jag läste den på högstadiet. Jag blev så otroligt gripen av hennes berättelse. Förra året övertygade jag vår elvaåriga dotter att ha den som högläsningsbok på kvällarna. Hjälp, vad långtråkigt det var… Jag kan inte förstå hur den kunde vara det nu plötsligt. Kanske för att det tog längre tid att ta sig igenom texterna när Bella läste högt, än när jag läste själv tyst.

  Hoppas det gick bra på intervjun!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Om dina barn gillar fantasy, kanske de skulle gilla Susan Coopers böcker 🙂 Ren läsglädje för mellanåldern, som jag minns det. Kanske lite svåra att få tag på nu för tiden.

   Ställ ut en väktare har jag inte läst, och drar mig lite för det eftersom den kastar Atticus Finch i ett helt annat ljus gentemot Dödssynden.

   Kate Bush låt är väldigt atmosfärisk. Boken är fruktansvärt bra.

   Oj då, jag som hade tänkt läsa om Anne Franks dagbok. Borde kanske låta bli det.

   Tack 🙂 Intervjun kändes som om den gick bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.