Tisdagstrion: 1800-talet

Tisdagstrion

Tisdag igen. Jag undanbeder mig min vanliga tisdagsbaksmälla som brukar göra att jag knappt fungerar. Först ska jag förstås ta itu med veckans tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken. Denna vecka är temat 1800-talet, kort och gott.

Jag kliade mig lite i skallen när jag skulle skriva det här inlägget. Skulle jag välja favoritböcker av 1800-talsförfattare? Historiska romaner? Valet föll på det senare. Så här kommer tre mer eller mindre historiska romaner som utspelar sig på 1800-talet. Jag var ju tvungen att slänga in lite fantasy, förstås.

Affinity av Sarah Waters heter på svenska Livstråden. Waters är en författare känd för sina historiska romaner, som gärna utspelar sig på 1800-talet, med queera övertoner. Det här är en av mina favoriter. Margaret Prior är huvudpersonen, som bestämmer sig för att utföra välgörenhetsarbete i ett kvinnofängelse. Där möter hon spiritualisten Selina Dawes, som väcker hennes sympatier. Hon försöker ge goda råd och vara stöd, men dras snart in i skymningsvärlden där seanser råder, oroliga andar hemsöker och vilda passioner förvrider huvudet på människor.

The Night Circus av Erin Morgenstern är en drömsk, trolsk roman som utspelar sig under en version av den viktorianska eran. I centrum för berättelsen finns cirkusen, som kommer utan förvarning och försvinner lika hastigt utan ett spår. Här utspelar sig en gammal lek mellan en pojke och en flicka, mellan makalösa tält där vanliga människor drömmer sig bort. Jag är oerhört sugen på att läsa om den här.

Jonathan Strange & Mr Norrell av Susanna Clarke utspelar sig i ett England som en gång hade magi, men där den gick förlorad. Tills nu, under Napoleonkrigen. Helt plötsligt finns det två magiker i England: en mr Norrell och en Jonathan Strange. Båda männen är oerhört olika och spänningarna som uppstår mellan dem kommer få konsekvenser för alla i deras närhet. En långsam berättelse, men så fruktansvärt bra skriven att det bara är att lämna över sig i Clarkes händer och lita på att hon för en dit man ska.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

28 svar på Tisdagstrion: 1800-talet

 1. Monika skriver:

  Nattcirkus är den enda jag har läst. Jag gillade den, men jag har inget minne av att den utspelar sig på 1800-talet. Vilket ju är synd för då hade jag kunnat haft med den också.

 2. Andra och tredje har jag läst och gillat 🙂

 3. Sarah Waters har jag oläst i bokhyllan, tack för tips för de andra.

 4. Robert W skriver:

  Inga böcker jag hört talas om, men The Night Circus låter intressant. Tack för tips!

 5. Fialia skriver:

  Morgensterns bok har jag läst, men den var alldeles för ”flummig” för min smak.

 6. A ROOM OF MY OWN skriver:

  har läst flera böcker av Sarah Waters och lyssnat på henne på Bokmässan för länge sedan. jättebra är hon. tycker inte att jag känner igen Livstråden, men den låter jätteintressant. Morgenstern har jag i hyllan. Susanna Clarke känner jag till men har inte läst

 7. Nina Hansson skriver:

  Tack för boktips. Känner inte igen titlarna. Ha en fortsatt trevlig dag.

 8. Maria skriver:

  Tack för tipsen! Affinity verkar riktigt bra!

 9. Lena skriver:

  Tack för tipsen. Morgensterns bok har jag stående bland mina olästa.

 10. Marie Eggimann skriver:

  Nattcirkus finns i bokhyllan, så himla fin bok.

 11. Mösstanten skriver:

  Jag har läst alla tre böckerna och tycker att de är bra. Sarah Waters Livstråden hade en krypande spänning. Mycket obehaglig, men så bra.

 12. Cinnamon skriver:

  The Night Circus och Jonathan Strange och Mr Norrell har jag läst. Jag har också läst några böcker av Sarah Waters men inte denna.

 13. Ugglanoboken skriver:

  Sara Waters har jag ju tänkt läsa! Bra att du påminner mig om det 🙂

 14. Åsa skriver:

  The Night Circus ska jag kolla upp. Tack för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.