Tisdagstrion: A, B, C

Tisdagstrion

2022 is kicking my ass. Min hund har epilepsi och har haft det sedan 2018. Sedan förra året har den bara stadigt förvärrats. Nu i januari hade hon två anfall med bara en dags mellanrum och så tätt har de aldrig kommit tidigare. I onsdags förra veckan fick hon ett så pass långdraget anfall med tydlig neurologisk påverkan att jag blev tvungen att lägga in henne över natten på intensivvårdsavdelning på djursjukhus. Vi har fått byta till en starkare medicin, som dessvärre potentiellt kan orsaka leverskador. Så just nu är hon påverkad av den under insättningsperioden.

Så jag är lite trött och less, om man säger så. Bloggen och böckerna finns ju som tur är som ett andningsrum. Nu tänker jag ta itu med veckans tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken, vars tema denna vecka var A, B, C (en boktitel eller författare på varje bokstav). Jag valde boktitlar, så det blir lite gott och blandat denna vecka.

Anna Karenina av Lev Tolstoy är det tur att den är så pass välskriven och fängslande som den är, eftersom den är en riktig tegelsten. Den vackra Anna Karenina försöker leva ett gott, moraliskt liv, trots sitt äktenskap med den betydligt äldre Karenin. När hon av en slump möter greve Vronsky, väcks slumrande passioner till liv. Deras romans kommer dock få ödesdigra konsekvenser. Av filmatiseringarna av denna, rekommenderar jag den med Greta Garbo som Anna. Hon är fantastisk i den rollen.

Bad Feminist av Roxane Gay är en essäsamling som jag gillar skarpt. Roxane Gay skriver mycket insiktsfullt om populärkultur, kön och sexualitet och politik, kön och ras. Hon går under parollen hellre att vara en dålig feminist än att inte vara feminist. Annat av henne som jag kan rekommendera är hennes memoar Hunger.

Crooked Kingdom av Leigh Bardugo är det obligatoriska fantasyinslaget hos mig och andra delen i en duologi. Dessa två böcker om Kaz Brekker och hans gäng är bland det bästa hon har skrivit. Det är heistböcker med höga insatser och dåliga odds, och fantastiska, fantastiska karaktärer. Jag rekommenderar varmt både denna och första boken, Six of Crows. De finns också på svenska.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

36 svar på Tisdagstrion: A, B, C

 1. Monika skriver:

  Anna Karenina är den enda jag har läst i din trio. Nu var det ju väldigt längesedan och det enda jag minns är egentligen att jag tyckte om den.

 2. cinnamon skriver:

  Anna Karenina och Bad Feminist har jag läst och annat av Bardugo. Hoppas medicinen kommer att fungera för vovven.

 3. Fialia skriver:

  Anna Karenina vill jag läsa men än så länge har tjockleken på den boken fått mig att inte ta tag i den.

 4. Anna Karenina var ju bra att bli påmind om. Tack för det.

 5. inte läst dessa, sett Tolstoy filmatiserad.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag har sett två filmatiseringar av Anna Karenina (den med Greta Garbo och den med Keira Knightley) och tv-serieversionen av Krig och Fred som gick på SVT för några år sedan där Gillian Anderson var med.

 6. A ROOM OF MY OWN skriver:

  stackars vovven. och synd om dig. svårt att se djuren lida. men en fin trio ficxk du till. Anna Kareina har jag läst. och sett. Bad Feminist gav jag dottern i julklapp för några år sedan. fantasy – boken kände jag inte till

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   I onsdags förra veckan var jag ju nästan övertygad om att jag skulle bli tvungen att avliva henne. Men nu är hon så pigg, så <3

   Jag kan verkligen rekommendera att du läser både Bad Feminist och Crooked Kingdom 🙂

 7. Lena skriver:

  Anna Karenina har jag i bokhyllan men har inte läst den. Tack för övriga tips.

 8. Mösstanten skriver:

  Anna Karenina har jag läst och feministboken blir jag nyfiken på.

 9. Robert W skriver:

  Jag kanske borde skriva upp Högt spel (Six of Crows) på läslistan.

 10. Anna Karenina har jag läst. Hoppas du och vovven mår bättre snart! <3

 11. Maria skriver:

  Anna Karenina vill jag läsa! Jag har bara läst noveller av Tjechov hittills.

 12. Scylla skriver:

  Så förskräckligt tråkigt med vovven 🙁 Jag lider med dig.
  Har inte läst någon av böckerna, men någon gång ska jag väl komma till skott med Anna Karenina.

 13. FrökenChristina skriver:

  Anna Karenina är en bra bok. Bardugo har jag i min läshög.

 14. Marie Eggimann skriver:

  Jag har inte läst någon men känner till böckerna.

 15. Sanna skriver:

  Jag har också en epileptisk hund – de där ”leverskadorna” som det står om i bipacksedeln ska du inte vara alltför orolig över. De flesta hundarna som står på det (antar att du har fått antingen någon form av fenobarbital eller pexion) får ingen påverkan på levern alls och av de som får någon effekt på levern så händer det vanligen efter lång tid – och man går ju och tar blodprov två gånger per år och upptäcker i god tid om levern börjar påverkas så man kan justera dosen. Epilepsin är farligare än medicinen, annars skulle man ju inte ge den! Så oroa dig inte för mycket över den saken. Biverkningarna nu i början går också över på någon vecka. Håller tummar och tassar för er! (ps. om du inte redan hittat dit så finns det en bra stödgrupp på facebook, sök efter ”hund med epilepsi – Ådis minne”)

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Vi började med Pexion i maj förra året och det fungerade jättebra fram tills december. Då hade hon varit anfallsfri sedan maj (!), men fick plötsligt två stycken med kort mellanrum. I januari blev det katastrofalt. Så de satte in henne på Epirepress när hon låg inne.

   Tack för tipset om gruppen – jag hade redan gått med i den, tydligen. Kommer inte ihåg allt jag gjorde i förra veckans stresstöcken 🙂

   Vi ska på återbesök på onsdag för att kolla hur koncentrationen av medicinen är i kroppen. Hon är pigg, trots allt, men har en tendens att bli lite vinglig. Och precis i början blev hon hyperaktiv, vilket hon blev också när hon fick börja med Pexion.

 16. Lottens bokblogg skriver:

  Åh – stackars liten! Hoppas hon kryar på sig snart.
  Six of Crows har jag läst och gillat!

 17. Ugglanoboken skriver:

  Anna Karenina har jag läst, och Bad feminist skulle jag vilja läsa. Hoppas hunden snart kryar på sig!

 18. Åsa skriver:

  Anna Karenina skulle jag nog vilja läsa, tål att tänka på. Tack för det tankefröet och övriga tips! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.