Tisdagstrion: Brev & dagböcker

Tisdagstrion

Dagarna går så fort, särskilt helgerna. Nu var det tisdag igen och snön har gjort ett tillfälligt återtåg där jag bor. På schemat idag står jobb, bokcirkel och, förstås, tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken. Denna vecka är temat brev & dagböcker.

We Need to Talk About Kevin av Lionel Shriver är skriven som en serie brev från en kvinna till hennes make. De handlar om deras son, Kevin, som för två år sedan mördade sju elever, en kafeteriaanställd och en lärare på sin skola. Det är Evas försök att förstå och förklara vad som hände. En fruktansvärt obehaglig, men väldigt bra, bok som också blivit en riktigt bra film med Tilda Swinton som mamma Eva och Ezra Miller som Kevin.

Farliga förbindelser av Choderlos de Laclos är en fransk klassiker, som tillhör mina favoriter just bland de franska klassikerna. Det är också en brevroman. Markisinnan de Merteuil vill utkräva en grym hämnd på en före detta älskare. För att åstadkomma detta, måste hon manipulera och förstöra livet för två unga människor. Till sin hjälp har hon adelsmannen Valmont, som är av samma skrot och korn. Också denna har gett upphov till filmatiseringar, varav jag gillar ungdomstolkning Cruel Intentions särskilt.

Det här kommer göra ont av Adam Kay är baserad på de dagboksanteckningar författaren skrev när han arbetade som läkare. Den skildrar verkligen den bergochdalbana det är att jobba inom vården. Boken lockar ömsom till skratt, ömsom till gråt, men skildrar de orimliga arbetsvillkor som människor som jobbar inom vård och omsorg står under.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

11 svar på Tisdagstrion: Brev & dagböcker

 1. Monika skriver:

  We need to talk about Kevin har jag bara sett som film. Den var väldigt berörande.

 2. Mösstanten skriver:

  Har inte läst någon av böckerna, men Farliga förbindelser talades det mycket om när den kom som film. Har inte sett den dock. Jag förstår att Kevinboken kan vara påfrestande att läsa. Jag skulle kanske inte våga.

 3. Kevin-boken låter som något man borde läsa.

 4. A ROOM OF MY OWN skriver:

  Kevin – boken var väldigt bra. har inte sett filmen. Farliga förbindelser kommer mig att tänka på Glenn Close och en skådespelare som jag alldeles glömt namnet på. han har långsmalt ansikte och ser elak ut, så det är inte Michael Douglas

 5. Maria Engvall skriver:

  Jag har sett filmatiseringarna av de Laclos och Shivers böcker och gillat dem. Borde läsa böckerna också. ”Det här kommer göra ont” låter jätteintressant.

 6. nya titlar, tack för tips

 7. Fialia skriver:

  Det här kommer göra ont kom jag inte på när jag satt och funderade på dagens tisdagstrio.

 8. Marie Eggimann skriver:

  Adam Kays bok är en bok jag tänkt läsa denna månaden som snart är slut. 🙈

 9. Robert W skriver:

  Lionel Shrivers bok låter verkligen obehaglig. Vet inte om jag skulle orka läsa den.

 10. Cinnamon skriver:

  Jag har läst We Need to Talk About Kevin och This Going to Hurt. Farliga förbindelser har jag nog läst och sett som film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.