Tisdagstrion: Dag eller natt

”Fulltecknad” tisdag för min del. Det bär iväg till företagshälsovården om en stund och sedan ska jag få hjälp att klippa Marabos klor. Någonstans ska jag få in studier och ett styrkepass.

Men nu är det morgonstund i soffan som gäller. Och jag börjar min dag med tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken. Denna veckas tema är, som ni säkert redan har förstått, dag eller natt i titeln.

The Night Watch av Sarah Waters följer fyra Londonbor före, under och efter andra världskriget. Det är en berättelse som börjar i slutet och rör sig mot början. Sarah Waters är otroligt skicklig på att skriva historisk fiktion och det här är definitivt inget undantag.

Night Circus av Erin Morgenstern finns översatt till svenska som Nattens cirkus. Titelns cirkus dyker upp utan förvarning och utan någon som helst annonsering. Plötsligt är den där. I centrum för händelsernas förlopp finns en pojke och en flicka och en urgammal lek. Jag älskade den när jag läste den för nästan tio år sedan. Det känns som om jag kanske skulle läsa om den nu i taget.

The Daylight Gate av Jeanette Winterson utspelar sig i en tid när det anses finnas två stora hot mot det brittiska kungariket: häxkonst och katolicismen. I Lancashire avbryter en domare ett mystiskt möte mellan tretton personer. Rör det sig om ett häxmöte? Den här är inte så lik Jeanette Wintersons andra böcker. Språket är rakare. De surrealistiska inslagen kommer först senare i handlingen. Men det är en väldigt välskriven bok inspirerad av verkliga händelser.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

11 svar på Tisdagstrion: Dag eller natt

 1. Monika skriver:

  Sarah Waters har jag bara läst en bok av, Främlingen i huset, och jag har en annan stående i hyllan. Som jag så klart hemskt gärna vill läsa. Nattcirkus tyckte jag om 🙂

 2. känner till författarna, läst Skymningsporten av Winterson

 3. Nattens cirkus tyckte jag om 🙂

 4. Sarah Waters vet jag att jag borde läsa.

 5. Maria Engvall skriver:

  Jag vill läsa The Night’ s watch, gillar historisk fiktion!

 6. Sanna skriver:

  Just ja, Night watch! Jag gillar Sarah Waters.

 7. Mösstanten skriver:

  The Night Watch och Nattens cirkus har jag läst. Jeanette Wintersons bok blir jag nyfiken på.

 8. Cinnamon skriver:

  Jag har läst The Night Watch och Night Circus. Wintersons bok vill jag läsa.

 9. Robert W skriver:

  The Daylight Gate låter jätteintressant!

 10. A ROOM OF MY OWN skriver:

  Sarah Waters gillar jag. hörde henne för många år sedan på bokmässan. Morgenstern förstod jag mig inte på och faktiskt inte Winterson heller, fastän jag brukar gilla henne

 11. Ugglanoboken skriver:

  Sarah Waters har jag tänkt att jag ska läsa nåt av, och Wintersons bok är både ruskig och riktigt, riktigt bra, tycker jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.