Tisdagstrion: Himmel och helvete

Tisdagstrion

Imorgon är dagen D. Då lägger jag fram min uppsats. Om ni vill vara så vänliga att skänka en tanke åt mig, och kanske hålla tummarna, vore det uppskattat. Men imorgon är imorgon och idag är idag. Planen är att ta det lugn och göra saker som jag tycker om. Såsom tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken. Veckans tema är himmel och helvete.

Goda omen av Terry Pratchett och Neil Gaiman är ett förträffligt samarbete mellan dessa två giganter inom fantasygenren. Här står världen inför apokalypsen, bara det att någon kan ha råkat slarva bort Antikrist. Han växer upp som en alldeles normal pojke. Ängeln Aziraphale och demonen Crowley är osannolika vänner och inte alltför förtjusta i tanken på att se världen gå under. De beslutar sig för att göra sitt bästa för att förhindra att apokalypsen kommer i stånd. Så oerhört underhållande bok som har fått mig att skratta som en tok varje gång jag läser den.

The Ghost Bride av Yangsze Choo gör sig ärligt talat bättre som tv-serie, men platsar ändå här. Malaysia på 1890-talet. Sjuttonåriga Li Lan får ett förslag från den mäktiga familjen Lim: att gifta sig med deras son. Problemet är att han redan är död. Efter att ha besökt Limfamiljens herrgård, är hon inte bara hemsökt av sin tilltänkta fästman utan också sin plötsliga förälskelse i familjens nya arvtagare. På nätterna sugs hon in i det kinesiska helvetet: en värld av spökstäder, pappersoffer, monstruös byråkrati och hämndlystna andar. Med hjälp av den mystiska Er Lang, måste Li Lan avslöja spökvärldens hemligheter. Annars riskerar hon att själv hamna där.

Mr Golightlys semester av Sally Vickers är mer himmelsk av sin natur, även om ni mest får ta mitt ord för saken. En gång i tiden skrev Mr Golightly en riktig bästsäljare, men hans bok anses nu vara föråldrad. Därför beger han sig ut på den brittiska landsbygden för att skriva en ny bok. Kanske en såpopera? Men det är inte lätt att skriva när han blir indragen i bybornas liv. Det här är en väldigt charmig bok med typisk brittisk humor. Min recension läses på egen risk eftersom jag anser att boken blir betydligt bättre när man känner till tvisten på slutet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

22 svar på Tisdagstrion: Himmel och helvete

 1. Monika skriver:

  Goda omen är en bok som jag har varit sugen på att läsa väldigt länge, men än har det inte blivit så.

  Om man får säga lycka till till i morgon så gör jag det 😁

 2. Tre nya titlar, tack för tips.

 3. Goda omen har jag läst 🙂

 4. A ROOM OF MY OWN skriver:

  så spännande med din uppsats! ska tänka på dig.

  jag blir riktigt sugen på att läsa Goda Omen. sonen har läst mycket Pratchett. Gaiman brukar jag inte förstå mig på dock. The Gost Bride känxde jag inte till, men Sally Vickers bok låter ju engelskt trevlig

 5. Sanna skriver:

  Men vilken rolig trio! Jag har bara läst Good omens, men den är en riktig höjdare så då tänker jag att de andra två måste vara det också.

 6. Robert W skriver:

  Så nyfiken jag blir på Goda Omen! Tack för tips!

 7. Mösstanten skriver:

  Trevligt att få tips på två böcker som man kan bli glad av.

 8. Maria skriver:

  Jag har inte läst någon av dina. Blir nyfiken på Goda Omen. Gillar Gaiman.

 9. Lottens Bokblogg skriver:

  Lycka till!
  Goda omen såg vi som TV-serie, den var underhållande

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Tack! 🙂 Det gick bra. Skönt på avancerad nivå när man inte behöver oroa sig för påhopp, utan där det mest handlar om innehåll och metod.

   Jag vill väldigt gärna se tv-serien. Jag menar, David Tennant som Crowley? Sign me up!

 10. Åsa skriver:

  Goda omen ska jag försöka lägga på minne. Behöver få läsa något roligt snart. 🙂
  Tack för tipsen!

 11. Cinnamon skriver:

  Goda omen har jag läst och sett som tv-serie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.