Tisdagstrion: Mamma, pappa, barn

Tisdagstrion

Tisdag igen och jag är i fullt kast med att fördjupa mig i min uppsats. Metodstudier varvas med litteratursökningar. Jag älskar den här känslan precis i början, när du inte riktigt vet vart allt ska leda. Men förhoppningsvis till en massa nya lärdomar.

Men innan jag fortsätter läsa om diskursanalys, ska jag sätta mig ned med denna veckas tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken. Denna veckas tema är mamma, pappa, barn. Jag valde att ta olika böcker som involverar relationen föräldrar/barn och ingen är väl lycklig. Vad var det Tolstoy skrev? Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis.

Monster Love av Carol Topolski läste jag några år innan jag började bokblogga. Det är en berättelse om ett sjukligt förhållande, där Brendan och Sherilyn är så uppslukade av varandra att det mesta ses som ett hot mot deras relation. Särskilt deras lilla dotter Samantha. Ingen i grannskapet har sett den lilla flickan på månader, men föräldrarna verkar lyckligare än någonsin så inget kan vara fel. Eller? Jag vet inte vad jag skulle tycka om den idag, men då berörde den mig oerhört stark.

Notes From an Exhibition av Patrick Gale läste jag i ungefär samma veva. Rachel Kelly är en oerhört begåvad konstnär, men har plågats av psykiskt ohälsa genom alla år. När hon dör medan hon tvångsmässigt målar, har hennes make och vuxna barn mer än den vanliga röran att städa upp. Hon lämnar inte bakom sig bara sitt fantastiska konstnärskap, utan också hemligheter och emotionella ärr. Jag tror inte jag skulle gilla den här lika mycket idag som jag gjorde då, men då tyckte jag den var en oerhört stark berättelse.

Familjen jag hade av Bill Clegg handlar om June, som under en enda natt förlorar allt. Natten innan sin dotters bröllop ser hon ett hus gå upp i lågor. Därinne sover hennes dotter, hennes fästman, Junes ex-man och Junes nuvarande pojkvän. Efteråt sätter hon sig i en bil och bara kör västerut. Även om jag tyckte att boken ibland var lite väl beräknad för att slå hos läsare och recensenter, så lämnade den mig inte oberörd och jag funderade på den långt efter att jag hade läst ut den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

26 svar på Tisdagstrion: Mamma, pappa, barn

 1. Sara Pepparkaka skriver:

  Nu får jag känna mig lite smart, när jag i höstas lärde mig (ungefär) vad diskursanalys är!

 2. Monika skriver:

  Tre för mig okända böcker. Det är det vanliga den här veckan, verkar det 🙂

 3. Robert W skriver:

  Monster Love låter ruggig och spännande. Tack för tips.

 4. Tack för tips! Har inte läst någon av dem.

 5. Maria skriver:

  Okända för mig – de verkar bra alla tre!

 6. Mösstanten skriver:

  Alla böckerna är nya för mig. Familjen jag hade blir jag nyfiken på.

 7. A ROOM OF MY OWN skriver:

  helt okända författare och titlar för mig. intressanta studier du bedriver! lycka till!

 8. Finns väl betydligt fler skildringar av familjer i kris än familjer som lever lite mindre dramatiskt …
  Är förvånad över att inte ha sett till Elena Ferrante hos nån trio-bloggare hittills.

 9. Ugglanoboken skriver:

  Här var det helt nya böcker för mig! Kul!

 10. Lottens bokblogg skriver:

  Jag fick en bok av sonen till julklapp skriven av Bill Clegg. Det var första gången jag hörde det namnet!

 11. Cinnamon skriver:

  Tre för mig okända böcker. Har läst en annan bok av Patrick Gale.
  Tack för tipsen!

 12. Scylla skriver:

  Har inte hört talas om någon av dem tidigare. Monster Love låter riktigt creepy.

 13. FrökenChristina skriver:

  Tre helt okända böcker för mig men de låter spännande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.