Tisdagstrion: Sten, sax, påse

Tisdagstrion

Tisdag igen. Det här är faktiskt min sista arbetsdag den här veckan. Anledningen att jag är ledig imorgon är inte så rolig. Vi ska lägga morfar till hans sista vila. Men det kommer förmodligen bli stillsamt och fint.

Men det är imorgon. Idag är idag. Och först ut denna tisdag är självklart tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken. Veckans tema är sten, sax, påse (”papper” istället för påse som i den engelska varianten går också bra) (en bok på varje).

Svärdet i stenen av T. H. White är den enda i dagens trio som jag faktiskt har läst. Det jag läste var hela tetralogin i en enda samlingsvolym. Det är berättelsen om hur en ung pojke, Arthur, fostras till man av Merlyn, en trollkarl som lever livet baklänges. Han börjar som gammal man och blir bara yngre. Det är nationalromantiskt, men också humoristiskt och fyllt av magi. Den som har läst H som i hök av Helen Macdonald bör läsa den här också för att förstå den till fullo.

Running With Scissors av Augusten Burroughs är en bok jag inte har läst, men som jag nu blev nyfiken på. Det är en memoar om författarens uppväxt. Som ung pojke gav hans mor bort honom till sin psykiatriker för att denne skulle uppfostra honom. I doktorns bisarra familj finns inga regler, Valium är som godis och blir saker och ting tråkigt finns det alltid en elektrochockmaskin. I ett skjul på bakgården bor dessutom en pedofil. Det låter helt sanslöst, om jag ska vara ärlig. Men som sagt, jag blir nyfiken.

Paper Towns av John Green har jag heller inte läst och kommer troligen inte att läsa. Jag är inte så förtjust i John Green. Här är det Quentin Jakobsen som är huvudperson. Han har älskat Margo Roth Spiegelman länge på avstånd. Så när hon klättrar in genom hans fönster, klädd som en ninja, är det klart att han hjälper henne med hennes planer på hämnd. Dagen därpå, när han kommer till skolan, är hon försvunnen. Men hon har lämnat ledtrådar riktade till honom. Ärligt talat låter det som om Casey McQuiston tog inspiration av den här till sin I Kissed Shara Wheeler, men ärligt talat så är hon betydligt mer läsbar än John Green. Så läs hellre den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Tisdagstrion: Sten, sax, påse

  1. Cinnamon skriver:

    Svärdet i stenen ha jag både läst och sett som tecknad film. Papertowns har jag också läst.
    Running with scissors låter intressant och skruvad.

  2. Monika skriver:

    Svärdet i stenen … om det är den jag tror så har jag sett den tecknade filmen 🙂

  3. bra passande trio, inte läst dessa.

  4. A ROOM OF MY OWN skriver:

    H som i hök läste jag och där fick jag läsa på om White som jag inte läst. har inte läst de övriga två heller

  5. Robert W skriver:

    Börja som gammal och bli allt yngre. Då får uttrycket ”att gå i barndomen” en helt ny innebörd.

  6. Scylla skriver:

    Svärdet i stenen tänkte jag inte alls på. Den har jag läst. Och jag hade ju blivit så nyfiken på Pappersstaden, som några andra nämnt, och så skriver du så här. Baja! 😉

  7. Mösstanten skriver:

    Rundning with scissors blir jag nyfiken på. Den verkar ju helt bisarr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.