Tisdagstrion: X

Tisdagstrion

Denna tisdag är jag om möjligt tröttare än vanligt. Det har varit väldigt intensivt på jobbet med en inflytt. För att inte nämna att det tydligen skedde en skjutning precis där jag bor, vilket gjorde att jag fick lämna vittnesuppgifter till polisen. Nu hoppas jag på en lite lugnare vecka och en betydligt mindre dramatisk helg när jag ska få vara ledig.

Men nu ska vi ägna oss åt tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken. Denna vecka är temat X i boktitel, författarnamn eller huvudpersons namn. Denna vecka blandar jag med bokstaven x i ett författarnamn, en titel och namn på en huvudperson.

The Good Women of China av Xinran är en kort liten bok, som packar en enorm känslomässig käftsmäll. Xinran var radiopratare i Kina under 90-talet och det här är en bok skriven utifrån en del av de berättelser hon fick ta del av. De synliggör hur det var att vara kvinna i Kina och många av berättelserna är fruktansvärt otäcka. Ett fall där verkligheten verkligen vida överträffar dikten.

Middlesex av Jeffrey Eugenides handlar om Calliope Stephanides, som föddes två gånger. Första gången som flicka, andra gången som pojke. För att förstå sin unika genetiska struktur måste hen gå till botten med sin familjehistoria och på så vis gå från Callie till Cal. Som skildring av en intersexuell person har denna bok kanske inte åldrats med behag, men som familjekrönika är den lysande i sitt porträtt av en familj och också USA:s nutidshistoria.

Det nionde sällskapet av Leigh Bardugo har en huvudperson som heter Galaxy, men kallas för Alex. Sedan barndomen har hon haft förmågan att se de döda. Efter att ensam ha överlevt ett blodigt morddrama, får hon ett erbjudande att börja om och bli student vid Yale. Villkoret är att hon blir medlem i Lethe, ett hemligt sällskap som har i uppdrag att övervaka Yales andra magiska sällskap. Snart dras hon in i en härva på liv och död. Jag tycker inte lika bra om den här boken som Bardugos Grisha-böcker, men kommer garanterat fortsätta läsa serien. Det är spännande och flyhänt skrivet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

30 svar på Tisdagstrion: X

 1. Monika skriver:

  Middlesex är den enda jag känner igen, men jag har inte läst den.

 2. Cinnamon skriver:

  Det nionde sällskapet har jag läst. Middlesex känner jag igen.

 3. Sara Pepparkaka skriver:

  Det nionde sällskapet läste och gillade jag!

 4. tre X-böcker jag inte läst

 5. Robert W skriver:

  Jag gillar att du använder ordet ”flyhänt”. Det finns många fina ord som är värda att bevaras så att vi får ett rikare språk.

 6. Middlesex vill jag läsa.

 7. Sanna skriver:

  Å vilken bra trio! Jag skriver genast upp Good women of China. Och precis som Robert reagerade jag med ett litet lyckoskutt över ordet flyhänt! Älskar det!

 8. Lena skriver:

  Tack för tipsen. Har inte läst någon av dem.

 9. A ROOM OF MY OWN skriver:

  har läst Middlesex, men de båda andra har jag inte läst och kände inte till

 10. Maria skriver:

  Middlesex läste jag när den kom ut, har för mig att den var bra. The good women of China vill jag läsa. Tack för tipset!

 11. Mösstanten skriver:

  The good women of China blir jag nyfiken på.

 12. Scylla skriver:

  Middlesex har jag ju tänkt att jag ska läsa hur länge som helst! De andra två är däremot helt nya för mig.

 13. Lottens bokblogg skriver:

  The Good Women of China låter som en bok jag ska kolla upp.

 14. Middlesex tyckte jag var riktigt läsvärd.

 15. Ugglanoboken skriver:

  Middlesex har jag i alla fall hört talas om, men de andra två var nya för mig. Roligt med tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.