Tjuven och kärleken av Jean Genet

Författare: Jean Genet
Originaltitel: Notre-Dame-des-Fleurs
Översättare: Nils Kjellström
Förlag: Modernista (2014)
Antal sidor: 255 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Hjälte och hjältinna i denna roman är Divine, och allting inleds med hennes död och begravning. Innan hon insjuknade och dog i lungsot så levde hon i en vindskupa med utsikt över Montmartres kyrkogård. Det var hit hon förde sina älskare från Paris undre värld; bland annat hallicken Mignon och mördaren Notre-Dame-des-Fleurs. Hon älskar, hon blir sviken, hon begår brott, hon åldras.

Tjuven och kärleken är Jean Genets debutroman. Det är alltid lika spännande att läsa en debutroman. I det här fallet blir det nog min favorit bland Genets romaner. Anledningen stavas Divine. Liksom alla Genets romanfigurer lever hon i den undre världen. Hennes levebröd är prostitution och stöld. Men det är något intagande över hennes personlighet som griper tag i mig. Författaren själv må vara förälskad i Mignon och Notre-Dame-des-Fleurs, men det är Divine som får mig att i närmast sträckläsa den här boken. Jag vill veta hur hon har gått från pojken Culafroy till den hon är idag och hur hon kom att hamna där boken började.

Genet skrev Tjuven och kärleken på brun papp som han förväntades göra påsar av medan han satt fängslad. Han är ständigt närvarande i texten: diskuterar sin egen fängelsetid medan han skriver om Divine och Mignon, och förklarar sina känslor inför sina fantasialster. Ibland vänder han sig direkt till läsaren: ibland för att rycka med oss, ibland för att ta avstånd från oss. Han försöker chockera, skaka om, ta oss med ned i hans värld där den kristna symboliken vänds upp och ned på. Förräderi och svekfullhet blir dygder. Feghet blir ett charmerande drag. Han är en knepig och inte alltid sympatisk författare, men hans verk är definitivt intressanta.

Tjuven och kärleken blir min favorit bland hans romaner. Nu ska vi se om jag ska ge mig i kast med hans pjäser så småningom.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.