Topp 10 bästa böcker 2014

Topp Tio TisdagDagen inleds med datorstrul och efter att ha lirkat lite med den verkar det som om den behagar uppföra sig som den ska. Men nu ska jag förhoppningsvis kunna få ihop det sista på min Top Ten Tuesday, som denna vecka behandlar Top Ten Books I Read In 2014.

Jag har valt bland de böcker som jag utsåg till månadens bästa under det gångna året, och knåpat ihop en lista utan inbördes ordning:

The Color Purple av Alice Walker: Brevroman som skildrar tjugo år av en kvinnas liv där hon genomgår tragedier och skiljs åt från sin syster, som hon försökt skydda. Starkt om afroamerikanska och queera kvinnors livsvillkor, och skriven på dialekt. Men låt er inte avskräckas: den är verkligen läsvärd.

Den nya människan av Boel Bermann: Inom en snar framtid slutar det födas barn under en tid. När barnafödande återupptas, visar det sig att dessa barn är djupt annorlunda från andra människor. Ytterst obehaglig och stundtals fruktansvärt otäck dystopi, som gör mig sugen på att läsa mer av den här författaren.

Vi kom över havet av Julie Otsuka: Om japanska brevorderbrudar som under 20-talet trotsade havet för ett nytt, rikare liv i USA. När de kom fram visade sig männen de brevväxlat med inte vara vad de utgav sig för och vissas liv blev svårt. Det unika berättarperspektivet, fantastiska språkbruket och skildringen av japanskamerikanska medborgares livsvillkor under första halvan av 1900-talet gör detta till en bok jag sent kommer att glömma.

Ljus ljus ljus av Vilja-Tuulia Huotarinen: Två flickor möts en sommar och världen blir ljus ljus ljus. Men den ena av dem bär på mörker och sorg inombords som gör att det hela inte kan sluta väl. Vackert språkexperiment med ett direkt tilltal läsaren i vissa stunder.

A Room of One’s Own av Virginia Woolf: En essä baserad på ett antal föreläsningar som författaren höll i, och som behandlar kvinnors och mäns olika förutsättningar för skapande och möjligheter att bli författare. Tankeprovocerande och fortfarande väldigt aktuell.

Jonathan Strange & Mr Norrell av Susanna Clarke: I ett England där magi studeras, men inte utövas dyker Mr Norrell upp som en första utövaren på flera århundraden. Snart får han sällskap av Jonathan Strange och tillsammans försöker de återupprätta den engelska magin. Ett alternativt universum som känns lika verkligt som vår egen värld.

Främlingen av Diana Gabaldon: Claire Randall har tjänstgjort som sjuksköterska under andra världskriget och återförenas med sin man efter krigsslutet. Under en andra smekmånad i Skottland, kliver hon genom en stenring. Hon slungas genom tid och rum och hamnar i 1700-talets Skottland. Första delen i en beroendeframkallande serie som får mig att glömma att jag egentligen inte tycker om tegelstenar.

Rebecca av Daphne du Maurier: Huvudpersonen blir förälskad i den äldre Max de Winter och de gifter sig. När han för sin unga brud till godset Manderley, visar det sig att skuggan av hans första hustru vilar över godset och hon bedöms utifrån hur Rebecca skulle ha agerat. Daphne du Maurier har ett vackert, stämningsfullt språk som bidrar till att bygga förväntan över att få veta vad det är för hemlighet som egentligen ruvar över Manderley.

Världens viktigaste kyss av David Levithan: Harry och Craig bestämmer sig för att slå världsrekordet i längsta kyss, ett beslut som kommer att förena deras samhälle och väcka internationell uppmärksamhet. David Levithan när han är som bäst.

Fangirl av Rainbow Rowell: Cath och Wren är tvillingar som alltid har gjort allting tillsammans. Men när de börjar på college vill Wren inte längre skriva fanfiction, utan festa och ägna sig åt killar. Cath blir ytterst motvilligt indragen i det sociala livet på campus. En berättelse om kärlek, vänskap, syskon och att vara introvert som tilltalar min inneboende nörd.

Bubblare: Jag ger dig solen av Jandy Nelson: Noah och Jude är tvillingar, men olika som natt och dag. Alla vill vara vän med Jude, ingen vill vara vän med Noah. Men allt förändras den sommaren när de är tretton år och några år senare försöker Jude desperat laga deras relation. Jag sträckläste den här i förra veckan och blev upp över öronen förälskade i det fantastiska bildspråket. Anledningen till att den inte är med på listan är att läsupplevelsen är så färsk att jag förmodligen är påverkad av det första lyckoruset fortfarande.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Topp 10 bästa böcker 2014

 1. Monika skriver:

  Purpurfärgen har jag inte läst och jag är inte ens helt säker på om jag sett filmen. Däremot så har jag precis köpt filmen, så den ska jag snart se 🙂

 2. Lottens bokblogg skriver:

  Jag vill verkligen läsa Ljus, ljus, ljus men jag glömmer den hela tiden…

 3. Anna A skriver:

  Gabaldon hamnade självklart på min lista också, annars är det flera som jag är sugen på att läsa.

 4. Bokdamen skriver:

  Många bra på listan, Gabaldon blir jag bara mer och mer sugen på att läsa… 😉

 5. Pingback: Tematrio: Årsbästa - C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2014 - C.R.M. Nilsson

 7. Helen skriver:

  Främlingen finns med på min topplista också =) Jonathan Strange och Mr Norell står faktiskt i min hylla, där har den samlat damm i ett par år nu… Det är kanske dags att ta tag i den nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.