Topp 10 böcker att läsa på Alla hjärtans dag

Topp Tio Tisdag

Idag är en sådan där dag när jag inte tror att jag kommer vakna på riktigt på hela dagen. När inte ens ett stick i armen får en att rycka till, då är en trött. Och dagens Top Ten Tuesday-ämne känns klurigt: Valentine’s Day is next week…let’s do a Valentine’s Day themed freebie! Top Ten Books That Would Make Great Valentine’s Day Reads (or anti-Valentine’s day reads), Top Ten OTPs, Top 10 fictional crushes, top ten great love declarations in fiction, swoony quotes from books etc. Get creative!

Det här är egentligen inte alls mitt ämne. Särskilt inte just nu när jag är så sanslöst trött på kärleksrelationer i romaner. Men vi gör ett försök. Allt är inte sockersött på denna lista. En del är till och med lite sorgligt.

Mitt hjärta går på av Christoffer Holst utspelar sig i Stockholm, där det borde vara lätt att träffa folk. Men Chavve har bott där i flera år utan att träffa någon. En dejtingapp för samman två ensamma killar och ljuv musik uppstår. För det mesta.

Dash och Lilys utmaningsbok av Rachel Cohn David Levithan utspelar sig kring juletid i New York. Dash hittar en röd anteckningsbok i sin favoritbokhandel och beslutar sig för att följa den uppmaning som står i den. Han och Lily utbyter utmaningar med varandra.

Liten parlör för älskande av David Levithan är en annorlunda uppbyggd kärlekshistoria i okronologisk ordning. Genom ordboksdefinitioner får vi följa en kärlekshistoria genom sin upp- och nedgångar.

Fangirl av Rainbow Rowell utspelar sig under tvillingarna Caths och Wrens första år på college. Cath vill mest sitta inne på sitt rum och uggla, medan Wren vill leva livet. Men Caths rumskompis drar in henne i det sociala livet på campus och det är så hon träffar Levi.

De skandalösa av Simona Ahrnstedt, eftersom det är obligatoriskt med Arhnstedt på denna typ av lista. Fröken Magdalena Swärd anställs som sällskapsdam åt en friherinna under dennas resa till slottet Wadenstierna. När Magdalena möter den ökända greve Gabriel Gripklo är detta startskottet på något som bara kan bli skandalöst.

Girl Friends av Milk Morinaga är berättelsen om hur två vänner sakta blir något mer. En vackert tecknad manga och det här är verkligt riktigt sockersött fluff, såsom det ibland behövs.

Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins utspelar sig i Paris, dit Annas pappa har fått för sig att skicka henne för hennes sista år på highschool. Hon talar inte ett ord franska. Men tjejen i rummet bredvid förbarmar sig över henne och låter henne bli en del av sitt kompisgäng, där även Etienne St. Clair ingår. En kille som får det att fladdra i magen på Anna.

Welcome to Christmas, CA av Kiersten White är en novell om en stad där det är jul året runt. Maria vill inget hellre än att lämna den. Men så anställs en ny kock på syltan där hon jobbar, en kock som aldrig lagar det människor beställer utan med kuslig träffsäkerhet lagar vad de behöver.

Kyssa sammet av Sarah Waters handlar om Nancy, en ung ostronflicka, som träffar den berömda music hall-artisten Kitty Butler. Nancy bestämmer sig för att lämna sitt lantliga liv och följa med Kitty till London. Där blir hon hennes partner – både utanför och på scenen.

Ljus ljus ljus av Vilja-Tuulia Huotarinen utspelar sig under sommaren när Tjernobylkatastrofen sker. Maria har också blivit passionerat kär. Mimi gör världen ljus ljus ljus, men samtidigt bär hon på ett stort mörker.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

11 svar på Topp 10 böcker att läsa på Alla hjärtans dag

  1. Monika skriver:

    Jag har inte läst någon av dessa, men den där Mitt hjärta går på lockar lite.

  2. Bokskåpet skriver:

    Jag har bara läst Fangirl. 🙂

  3. Lottens bokblogg skriver:

    Vi hade flera samma 🙂 Mitt hjärta går på var den första jag kom på!

  4. Carro skriver:

    Det känns som om jag verkligen borde läsa Mitt hjärta går på 🙂

  5. Pingback: Tematrio: Kärlek - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.