Topp 10 böcker som utspelar sig på ”gods”

Topp Tio Tisdag

Då var det tisdag igen, vilket innebär att det är Top Ten Tuesday i vanlig ordning. Om du också har gissat att jag ska till sjukhuset igen, så har du gissat rätt, men det blir sista gången på ett tag. Det är bara det att folk kommer tillbaka från semestrarna nu som gör att det känns som om jag far som en jojo fram och tillbaka.

Veckans tema är Top Ten Books With X Setting (top ten books set near the beach, top ten book set in boarding school, top ten books set in England, etc). Jag valde ”gods.” Termen ”gods” är inte exakt, utan tolkas ganska vitt på min lista. Jag tänker mig berättelser där storslagna, äldre hus där generationer av samma familj har bott i lång tid spelar en stor roll. Eller helt enkelt storslagna byggnader. Jag är inte bra på att hålla mig till regler, inte ens när jag ställer upp dem själv.

The Stranger’s Child av Alan Hollinghurst har två hus som är viktiga för handlingen: Two Acres, som får ge namn åt en berömd dikt, och Corley Court, poetens storslagna hem. Genom hur poetens livsöde tolkas och hur husen betraktas skildras närmast hundra år av Storbritanniens historia.

En förlorad värld av Evelyn Waughn är en klar inspiration till föregångaren. Charles Ryder är lika förälskad i huset Brideshead som han är förälskad i innehavarna, familjen Marchmain, och deras livsstil.

The Little Stranger av Sarah Waters handlar om en landsortsdoktor som kallas till Hundreds Hall för att ta hand om en patient. En gång storslaget är det nu på väg att förfalla. Men familjen Ayre och huset verkar hemsökas av något annat än att deras livsstil håller på att dö ut.

Rebecca av Daphne du Maurier utspelar sig på det storslagna godset Manderley. Dess tidigare härskarinnas skugga vilar över det och gör livet surt för huvudpersonen.

Blackwood Farm av Anne Rice är den nionde boken i Vampyrkrönikan. Huvudpersonen Quinn Blackwood är arvtagare till Blackwood Farm, en storslagen herrgård belägen mitt i Louisianas träskmarker.

The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald utspelar sig till viss del i det storslagna hus som Gatsby hyr och använder som säte för sina magnifika fester.

Kvinnan i svart av Susan Hill har det kusliga huset Eel Marsh House i sitt centrum när en ung advokat får i uppdrag att reda ut en död kvinnas affärer. Men huset verkar dölja på en mörk hemlighet.

Wuthering Heights av Emily Brontë har fått sin titel efter ett hus som ligger mitt ute på en vindpinad hed. Det är ett hus som får bevittna mycket elände och stark hämndlystnad.

Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro utspelar sig på internatskolan Hailsham, i ett alternativt universum. En grupp ungdomar växer upp med den konstanta påminnelsen om att de är speciella.

Harry Potter och de vises sten av J. K. Rowling utspelar sig ju på den mest storslagna av alla litterära byggnader: Hogwarts. Det finns få platser som jag så gärna skulle vilja besöka som Hogwarts, än mindre chansen att leva och bo inom slottets väggar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Topp 10 böcker som utspelar sig på ”gods”

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Vilket bra tema! Jag tyckte det var svårt den här tisdagen…

  2. Monika skriver:

    Det var ju ett jättebra tema! Och konstigt nog så har jag läst flera av dem 🙂 Jag börjar faktiskt känna mig lite tvungen (på ett bra sätt) att läsa Wuthering Heights 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.