Topp 10 citat ur böcker jag har läst det senaste året

Topp Tio Tisdag

Dagen ska ägnas åt poesi och noveller i min kreativt skrivandekurs, men jag tänkte inleda med Top Ten Tuesday. Veckans tema är Top Ten Quotes I Loved From Books I Read In The Past Year Or So.

Det blev lättare än väntat då jag helt enkelt har utgått från min inlägg från En smakebit på søndag och min dagbok, där jag ofta skriver upp citat som berör mig. Jag tog med Warsan Shire och Lang Leav också, även om jag bara har läst enstaka dikter av dem.

Konst av Jeanette Winterson: ”Konstens läkande kraft är ingen retorisk fantasi. I min kamp för att behålla språket blev språket min hälsa och min styrka. Det är det fortfarande, och jag vet ingen smärta som konsten inte kan lindra. För en del är det musik, för en del är det tavlor, för mig är det främst poesin, antingen den återfinns i dikter eller i prosa, som skär igenom missljud och skada, öppnar såret för att rengöra det och sedan sakta lär det att läka sig självt. Sår behöver lära sig att läka sig själva.”

Home av Warsan Shire: ”You have to understand / no one puts their children in a boat / unless the water is safer than land.”

The Daylight Gate av Jeanette Winterson: ”This is a haunted place. The living and the dead come together on the hill.

You cannot walk here and feel you are alone.”

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie: ”Hon hade läst många av dem för att han rekommenderat dem, men de var som spunnet socker som alltför snabbt dunstade bort från tungans minne.”

Graveminder av Melissa Marr: ”Maylene leaned down to kiss Ella’s forehead. ”You sleep now. You hear me?” she whispered. ”Sleep well, baby girl, and stay where I put you.””

Tyst av Susan Cain: ”Och i skolan blev du kanske uppmanad att »komma ut ur ditt skal« – den där förödande formuleringen som totalt bortser ifrån att det är naturligt för vissa djur att bära ett skydd med sig överallt, och att vissa människor gör exakt likadant.”

Sista testamentet av James Frey: ”En gång frågade jag varför han gjorde det, gav folk miraklen. Han sa att han gjorde det för att han älskade dom, och att mirakel inte gjordes, mirakel gavs. Och att vem som helst kunde göra det. Om människor var beredda att älska tillräckligt och att ge tillräckligt kunde vem som helst förändra någons liv. Och att det var det enkla sättet att beskriva Gud på jorden. Människor som förändrade andra människors liv.”

Her Words av Lang Leav: ”Love a girl who writes / and live her many lives; / you have yet to find her / under her words of guise.”

Jämlikhetsanden av Richard Wilkinson och Kate Pickett: ”… kriminalrättens och kriminalvårdens system har verkat utifrån en grov missuppfattning, nämligen föreställningen att straffet skulle ha en avskräckande effekt och att det skulle förebygga eller förhindra våld. I själva verket är det den mest kraftfulla stimulans för våld som vi hittills har upptäckt.”

Sovarna av Maggie Stiefvater: ”Hon tänkte på en vårblomma. En lilja, blå som hennes namn. Blue.

Ett blått blomblad singlade ner i hennes hår. Ett annat landade på hennes hand och gled över armen som en kyss.

Gansey öppnade ögonen när blomblad snuddade mjukt vid hans kinder. När han förundrat särade på läpparna landade ett blad rakt på hans mun. Adam lutade huvudet bakåt för att se det blommande, doftande regnet falla ner omkring dem likt långsamt dansande blå fjärilar.

Blues hjärta exploderade av ursinnig glädje.”

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Topp 10 citat ur böcker jag har läst det senaste året

  1. Monika skriver:

    Jag var tvungen att hoppa över topp tio i dag, citat ur böcker och jag är ingen bra kombination. Även om jag nu faktiskt samlar på andra typer av citat 🙂

    Det där lilla stycket ur Tyst får mig att bli nyfiken på den. Det där känner jag igen…

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag brukar aldrig komma ihåg citat på eget bevåg, men jag har börjat skriva upp formuleringar som slår an hos mig eller där jag är avundsjuk på att författaren har fångat den perfekta liknelsen…

      Jag kan verkligen rekommendera Tyst 🙂

  2. Lottens bokblogg skriver:

    Jag hoppade också över, har noll minne för sånt. Det där ur Home känns ju brännande aktuellt…

  3. Petra skriver:

    Åh, jag gillar många av dessa. Men särskilt det från Graveminder, och det från Her Words. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.