Topp tio biografier jag inte fattar att jag inte läst

Topp Tio Tisdag

Tisdag igen, och min natt har definitivt varit influerad av Laurence Cossés Drömbokhandeln då jag har haft upprepade drömmar om att starta bokhandel. Men nu vänder jag blicken från bokhandlar till Top Ten Tuesday och veckans ämne är Top Ten Books I Can’t Believe I Haven’t/Want To Read From X Genre. Jag valde biografier därför att jag har en tendens att köpa på mig dem och att de sedan blir stående, fastän jag egentligen vill läsa dem. Denna vecka kommer jag enbart upp i sju titlar:

Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot är en bok som jag har varit intresserad av sedan 2013 och som jag köpte i början av förra året. Det har ännu inte blivit av att jag har läst den, men jag ska försöka hinna med den i år.

Freddie Mercury: Den definitivt biografin av Lesley-Ann Jones köpte jag på bokrean 2013 och var då jättesugen på att läsa den, eftersom jag precis återupptäckt Queens fantastiska musik. Men den har blivit liggande. I februari hoppas jag åtgärda detta.

Marilyn Monroe: En berättelse i bilder av Marie Clayton är det exakt samma sak med som den ovanstående. Fast med skillnaden att jag flera gånger under det året skrev att jag skulle läsa den. Jag är ju så otroligt sugen, så varför blir det inte av?

Madonna av Lucy O´Brien borde passa bra nu med tanke på att jag lyssnar väldigt mycket på Madonna för närvarande och trallar på det vid andra tillfällen. Boken har stått i hyllan i ganska många år, så det är väl dags att damma av den…

Greta Garbo: Divine av David Robinson hoppas jag ska vara bättre än den biografi om Greta Garbo som jag läst tidigare (Garbo av Antoni Gronowicz; känns inte alls förankrad i verkligheten, utan mer som författarens sexuella fantasier kring henne). Garbo är en av mina favoritskådespelare, så jag vill verkligen läsa denna.

I två världar: En schizofren flickas upplevelser av Marguerite Sechehaye är en bok som jag har haft i bokhyllan hur länge som helst. Den lär vara riktigt bra, trots att den har några år på nacken och mycket troligen har förändrats kring diagnos och vård av personer med schizofreni.

En ung kvinnas sista ord av Regine Stokke vann jag inne hos Lotten och jag vill verkligen läsa den, men det känns som om jag måste återhämta mig emotionellt efter att cancer kröp väldigt nära inpå mitt liv.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

18 svar på Topp tio biografier jag inte fattar att jag inte läst

  1. Monika skriver:

    Freddie Mercury hade definitivt varit intressant att veta mer om.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Definitivt! Han verkar ha varit en sådan intressant person. Dock blev jag lite skeptisk till boken efter att ha googlat författaren och insett att hon är en journalist som har skrivit för Daily Mail (eller Daily Fail, som min brittiska vänner kallar tidningen)…

  2. Therése skriver:

    Lät som många spännande biografier. Jag läser enbart biografier i omgångar, men ibland är det spännande att få gå på djupet i en annan människas liv:)

  3. Laurence Cossés Drömbokhandeln tyckte jag inte om….

  4. Carro skriver:

    Biografier är något som jag inte läser alltför ofta. Men visst finns det många bra.

  5. Boklysten skriver:

    Henrietta Lacks väntar i min bokhylla också. Freddie Mercury har jag läst

  6. Ewelina skriver:

    Jag har varit intresserad av att läsa om Henrietta Lacks, men det har ännu inte blivit av.

  7. Lena skriver:

    Jag läser en del biografier, men har inte läst någon av dessa. Men den om Henrietta Lacks och Merilyn Monroe vore intressant att läsa.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      De verkar vara väldigt intressanta böcker 🙂 Om Marilyn Monroe, kan jag annars rekommendera Fragment som var en av de bästa böckerna jag läste 2012. Jag får fortfarande rysningar när jag tänker på den.

  8. Bokhuset skriver:

    Vill läsa alla jag med, men det kommer troligen inte bli av om jag känner mig själv. Jag har taggat dig i en enkät, om du vill såklart men tror du har bra boktips att komma med. 🙂

  9. Disa skriver:

    Henrietta Lack var väldigt bra och extremt allmänbildande. Läs den!
    En ganska cool biografi om man är bibliofil är Oscar’s books som berättar om Oscar Wildes liv utifrån vad han läste. Det är en jättehäftig idé och jag tycker att det görs väldigt väl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.