Topp tio böcker som hanterar svåra ämnen

Topp Tio Tisdag

I veckans Topp Tio Tisdag ska vi berätta om tio böcker som hanterar svåra ämnen. Jag gjorde två tolkningar: dels böcker som handlar om sådant som jag tycker är svårt att läsa om, men även dels sådana böcker som behandlar ämnen där det är svårt att skriva trovärdigt.

 

1. Pojken som kallades Det av Dave Pelzer blev det ett stort hallaballå om när jag var i tioårsåldern och jag läste den några år senare. Och läste om den ett par år senare. Definitivt en av de otäckaste böcker jag någonsin har läst, men också en av de mest inspirerande resorna när du läser alla böckerna.

2. Flickan och skulden av Katarina Wennstam handlar om, som underrubriken så snyggt sammanfattar, samhällets syn på våldtäkt. Jag har bara läst en äldre utgåva, men det kom ut en ny nyligen som troligen är mer uppdaterad och aktuell. Definitivt en bok värd att läsas och bli rasande över.

3. När ingen ser av Duncan Fairhurst är en ganska hemsk, sann bok om en pojke som blir utsatt av sexuella övergrepp av sin pappa. Väldigt otäck.

4. The Good Women of China: Hidden Voices av Xinran handlar om kvinnors situation i Kina. Xinran är en radiopratare som har samlat ihop berättelserna och delar med sig av dem. Hemsk, men väldigt intressant läsning.

5. The Curious Incident of the Dog in the Night Time av Mark Haddon handlar om en pojke som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Jag fick den rekommenderad till mig som hjälp för att försöka förstå hur världen kan te sig genom en person med Aspergers ögon, men Haddon poängterar noggrant att det inte handlar om Aspergers, autism eller Savantsyndrom, utan snarare är ett hopkok av olika individer som han har träffat genom sitt arbete med barn som har olika neuropsykiatriska diagnoser.

6. Hon går genom tavlan ut ur bilden av Johanna Nilsson handlar om mobbning. Det var väldigt länge sedan jag läste den, men jag minns den som väldigt bra och väldigt realistisk.

7. För sina synders skull av Julie Parsons var det ett par år sedan jag läste, men jag har för mig att den hanterade barnpornografi och ett barns försvinnande på ett ganska bra sätt.

8. Fortfarande Alice av Lisa Genova handlar om en kvinna i femtioårsåldern som drabbas av tidig Alzheimers. Blev utnämnd till månadens otäckaste bok i april, men är väldigt realistisk och en fruktansvärt bra bok.

9. Vingklippt ängel av Berny Pålsson är det också ett tag sedan jag läste, men jag har för mig att den är väldigt bra. Det starkaste intryck jag har av boken är just hur svårt det är att få hjälp när en mår psykiskt dåligt och ännu svårare att få rätt hjälp.

10. Marcelo i den verkliga världen av Francisco X. Stork är en väldigt intressant, välskriven berättelse om en pojke som befinner sig någonstans på autimspektrumet. Jag älskade boken.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Topp tio böcker som hanterar svåra ämnen

  1. Monika skriver:

    Tänk… inte en enda bok av dessa har jag läst och då brukar jag ändå hålla mig på den mörka, ångestfyllda sidan 🙂

  2. Lottens Bokblogg skriver:

    The curious incident och Fortfarande Alice står i hyllan men jag har inte läst någon av dem!

  3. Bokdamen skriver:

    Har hört talas om flera av böckerna, men bara läst Pojken som kallades Det, den är verkligen ruggigt otäck 🙂

  4. Carro skriver:

    Jag har läst några utav dem och de berör verkligen, speciellt Flickan och skulden.. Den gör riktigt ont.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.