Topp tio gateway böcker/författare i min läsresa

Topp Tio Tisdag

Det är tisdagen den första april och därmed inte en av mina favoritdagar (mobbing + första april = jävligt dålig kombination). Normalt brukar jag gömma mig i isolation under dagen, men idag är jag tvungen att vara bland folk på grund av kursuppstart. Så jag är inte på världens bästa humör när jag skriver detta.

Men det ska inte stå i vägen för Top Ten Tuesday. Denna vecka gäller det Top Ten ”Gateway” Books/Authors In My Reading Journey. För den som är hopplöst förvirrad utvecklades detta med att det kan handla om böcker som fick dig att börja läsa, författare som fick dig att läsa en genre du inte trodde du skulle läsa, böcker som fick dig att återvända till läsningen. Så det blev en salig blandning böcker denna vecka:

Berättelsen om Narnia av C. S. Lewis: Min första riktigt stora bokkärlek. Kanske också min första bokbesatthet, så som jag läste om böckerna och lekte Narnia varje stund jag fick chansen.

Harry Potter-böckerna av J. K. Rowling: Min största bokkärlek och böcker som gav mig så mycket. De väckte kärleken till böcker och gav mig en brinnande passion. Serien fick mig även själv att vilja skriva.

Sagan om Ringen av J. R. R. Tolkien: Jag har inte en bra relation till de här böckerna idag och klarade inte ut att läsa om dem, men första gången jag läste dem grep de tag i mig och fick mig att älska fantasy ännu mer. De var också de första vuxenböcker jag läste.

Pappas lilla flicka av Elizabeth George: Jag läste mycket deckare i tonåren och det berodde i mångt och mycket på just Elizabeth George.

Det här är inte en bok av Linda Skugge: Linda Skugge var den första som fick mig att tänka kring feminism. Sedan håller jag nog inte med henne så mycket idag, men hennes böcker var en ögonöppnare.

Powerbook av Jeanette Winterson: Jag fattade nog inte den här boken första gången jag läste den, men jag älskade den ändå. Ju fler gånger jag läste den, ju mer förstod jag och det öppnade ögonen för att det fanns böcker som handlade om personer som mig.

Imperiets dotter av Raymond E. Furst och Jay Wurts: Fantasyserie som är inspirerad av feodala Japan och som gjorde mig intresserad av Japan.

D/N.angel av Yukiru Sugisaki: Detta var den första mangaserie jag läste och jag blev helt frälst på japanska serier efter det.

Mer än ögat ser av Melissa Marr: Den här boken gav mig insikten att det faktiskt fanns ungdomsböcker som inte utspelade sig i svensk skola, handlade om relationer och var erbarmligt tråkiga. Nu är det ju ganska mycket relationer här också, men älvor gör allting bättre.

Four Past Midnight av Stephen King: Den författare jag har flest böcker av i bokhyllan av är Stephen King, fastän jag inte läser alls lika mycket av honom idag. Det här var den första boken jag läste av honom.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Topp tio gateway böcker/författare i min läsresa

 1. Lottens Bokblogg skriver:

  Vilken bra lista! Jag kom inte på något (hjärnan var alldeles tom) så det blev ingen lista för mig.
  PS 1 april är inte min favoritdag, jag har aldrig förstått vitsen…

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Nej, det var ett väldigt klurigt ämne. Jag var ute i sista minuten med den.

   Jag har aldrig förstått poängen med det heller. Särskilt inte att folk tar tillfället i akt att vara så elaka som möjligt…

 2. Nae, första april kan jag också gott vara utan. Minns fortfarande en sådan i mellanstadiet som slutade i en rejäl fläskläpp, rektorssamtal, inkallade föräldrar – och absolut ingen som helst skillnad för min situation…

  Imponerad över att du kom på så många titlar. Jag kom eg bara på Twilight (som fick mig att upptäcka den nya vågen av YA-böcker) så hoppade TTT denna veckan.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Om någon gör något riktigt elakt under först april så går det ju inte att säga till om det, eftersom det då får heta att en är totalt humorbefriad. Det var ju aldrig roligt, men skitsamma, bara de slipper styra upp det.

   Jag trodde också att jag skulle vara tvungen att hoppa, men jag lyckades komma på tio punkter i alla fall.

 3. Anna A skriver:

  Nej första april är ingen favoritdag.

 4. Monika skriver:

  Första april är en riktig ofavorit, om det skulle finnas ett sådant ord. Jag gillar visserligen de mer rejäla skämten, som att ett paraply blir färg-tv om man klär den med en nylonstrumpa (något som min mamma tydligen gick på en gång i tiden), men de där löjliga, billiga avskyr jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.