Topp tio hjältinnor

Topp Tio Tisdag

Då var det tisdag igen och jag bara önskar att dagen skulle gå fort, så att jag kan vakna upp imorgon och veta att det är bokrea! Jag är sjukt taggad och har hittat ett par riktigt fina titlar som jag planerar på att införskaffa för födelsedagspengar och rester av julklappspengarna.

Men först ska jag ta itu med Top Ten Tuesday. Veckans tema är Top Ten Favorite Heroines From Books (Or you could pick movies/tv). Vi körde ju ett liknande tema 2012, så jag försöker undvika att ta samma och blandar lite mellan böcker, tv och film.

Hermione Granger är för min del oumbärlig på en sådan här lista. Hon är smart och påhittig på ett sätt som innebär att Harry och Ron säkert skulle vara döda flera gånger om, om hon inte fanns. Därtill är hon en oerhört lojal vän som aldrig skulle få för sig att svika.

Alexia Tarabotti passar inte in i Londonsocieteten: hon är lite för intelligent, lite för självständig, lite för halvitaliensk. Men även om hon håller på etiketten, så låter hon inget stå i vägen för att hon ska lösa de mysterium som hon ställs inför. Dessa är det gott om, eftersom det tycks som om de flockas kring den själlösa Alexia…

Katniss Everdeen är kantig, tvär och ilsken, och jag älskar henne för det. Hon gör sitt bästa för att överleva i ett samhälle som behandlar människor från distrikten som förbruksvaror och lyckas bli den figur som de samlas kring för att göra revolt. Hon är oerhört mänskligt skildrad och de traumatiska händelserna lämnar sina spår, vilket gör henne kanske ännu modigare som kämpar vidare och vägrar ge sig.

Linh Cinder är en cyborg i en värld där de är djupt föraktade. Trots detta har hon blivit en av New Beijings mest framstående mekaniker, och det är på så sätt som hon möter prins Kai. Detta är startskottet för att hon lär sig hemligheter om sitt förflutna, att börja en kamp mot det mäktiga Lunariket och att hon måste rädda Kai.

Aerin är huvudpersonen i Robin McKinleys Hjälten och kronan och dotter till en kung. Boken gjorde starkt intryck på mig som barn då det var en av de första böcker jag läste där prinsessan var hjälten som dräpte drakar. Jag är väldigt sugen på att läsa om den.

Tris Prior ställs inför valet att stanna kvar hos sin familj eller att lämna dem för att vara sann mot sig själv. Valet kommer att förändra inte bara henne, utan samhället som hon lever i. Trots att allting sätts i gungning kring henne, kämpar hon på och vägrar ge sig.

Och så några från Marvels filmuniversum:

Melinda May är min absoluta favoritkaraktär i Agents of S.H.I.E.L.D. Hon är skrämmande kompetent, tar absolut ingen skit från någon (annat än händelsevis sin mamma) och trots att hon och Coulson i det förflutna har varit ett kärlekspar pågår inget larvigt trånande, utan istället har de byggt upp en djup och innerlig vänskap.

Natasha Romanov är riktigt kick-ass. Hon spelar ofta på traditionell femininitet på ett sätt som får alla att underskatta henne och det är det sista som dessa personer gör. Liksom Melinda May är hon skrämmande kompetent.

avengers003

Maria Hill är högt uppsatt inom Agents of S.H.I.E.L.D. Hon för befälet i alla de situationer hon befinner sig och förväntar sig att bli åtlydd, och nåde den som inte är tillräckligt snabb med att göra som hon säger.

Lady Sif delegeras sorgligt ofta till rollen som kärleksobjekt för Thor, men inte ens det kan dölja hennes talanger på slagfältet, hennes kämpaglöd, humor och värme. Jag önskar att hon skulle få lite större utrymme i nästa Thor-film.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Topp tio hjältinnor

 1. Monika skriver:

  Trodde nog att vi skulle ha minst tre samma och det hade vi 🙂

 2. David /OArYA skriver:

  Ooooooh, Alexia Tarabotti! Henne glömde jag!

 3. Snowglitter skriver:

  Älskar Natasha Romanov! Så himla bra 😀

 4. Petra skriver:

  Melinda May är ju så fantastisk, jag måste verkligen fortsääta att kolla på Agents of S.H.I.E.L.D. nu känner jag. 🙂

 5. Lottens bokblogg skriver:

  Cinder kändes ju som ett måste 😉

 6. Therése skriver:

  Att jag inte tänkte på Alexia Tarabotti, hon är ju grym och går helt klart sin egen väg! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.