Topp tio Stephen King

Topp Tio Tisdag

Min tisdag får inte en bra start med att jag känner mig skakig och allmänt konstig. Jag hoppas det ger med sig snart. Under tiden försöker jag mig på lite Top Ten Tuesday. Veckans tema är: Freebie Week! Pick a topic near and dear to your heart! Something you wished was on our official list!

Som jag nämnde i söndags läste jag ut en bok av Stephen King i förra veckan. Mitt förhållande till den gode King har varit lite svajigt på senare år: från stormig förälskelse till ett ”meh”. Men den boken var så bra att den gjorde mig lite nostalgisk och sugen på att bara grotta ned mig i hans skräckvärldar. Så här kommer mina topp tio favoritböcker av Stephen King.

Four Past Midnight var det första jag läste som han hade skrivit. Det är en samling med fyra långnoveller som alla är ren skräck. Min favorit i samlingen är Secret Window, Secret Garden, som blivit film med Johnny Depp i huvudrollen.

Cujo handlar om en hund som blir biten av rabiessmittad fladdermus och sedan går bärsärkagång.

Död Zon handlar om en lärare som får en hjärnskada efter en frontalkrock. Detta ger honom förmågan att se små glimtar ur människors liv, både deras förflutna och deras framtid. När han möter en politiker ser han att denne kommer bli USA:s president med katastrofala följder.

Stark är berättelsen om en författare som har större framgångar under pseudonymet George Stark än under sitt eget namn. När det avslöjas att Thad Beaumont är Stark bestämmer de sig för att ordna en begravning för Stark. Bara det att Stark inte är så nöjd med att vara död.

I Eldfödd utför regeringen experiment med sinnesutvidgande droger på universitetsstudenter. Andy och Vicky har turen att klara livhanken. De blir kära och får en liten dotter. Men snart står det klart att Charlie inte är som andra barn. Hon kan starta bränder med viljan. Att få en treåring att dölja sina krafter är inte det lättaste och snart tvingas de fly undan en regering som vill använda Charlies krafter för sina egna syften.

Lida är namnet på Paul Sheldons mest framgångsrika romankaraktär. En karaktär som han är hjärtligt trött på och nu har tagit livet av. Detta kommer han gruvligt att få ångra när han är med i en bilolycka och räddas av ett fan. Ett fan som desperat vill att han ska återuppliva Lida.

Det lurar i kloakerna i den lilla småstaden Derry. På ytan tycks allt vara idyll, men Det kan ta formen av din värsta mardröm. Ibland tar Det sig upp till ytan för att döda.

Sommardåd är första delen av hans novellsamling Årstider, som i den ursprungliga svenska utgåvan delades upp i två delar. Den här innehåller de två noveller som tjänar som förlagor till filmerna Nyckeln till frihet och Apt Pupil. Båda två är ruskigt bra.

Den gröna milen utspelar sig i ett fängelse 1932, på en avdelning som kallas ”den gröna milen” efter det gröna golv som fångarna måste vandra över på sin väg till den elektriska stolen. John Coffey är en svart man som har dömts till döden för att ha våldtagit och mördat två unga flickor. Men snart börjar fångvaktaren Paul Edgecombe tvivla på att Coffey verkligen är en mördare.

Dolores Claiborne tar sin början när titelkaraktären anklagas för mord på sin rika arbetsgivare. Berättelsen som Dolores förmedlar till polisen visar sig vara något helt annat, om hennes sönderfallande äktenskap och hennes våldsamma mans mystiska död trettio år tidigare.

Jag trodde jag skulle få problem med att fylla listan, men icke sa Nicke. Därför tänkte jag nämna några bubblare: Flickan som älskade Tom GordonRose Madder och Talismanen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Topp tio Stephen King

  1. Monika skriver:

    Åh! Ett tema i min smak 🙂

  2. Therese skriver:

    Så himla pinsamt, men jag har inte läst en enda bok av King. Borde verkligen! Vilken tycker du är en bra bok att börja med?

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Alltså, det är en väldigt svår fråga att besvara. Alla de på listan är väldigt bra. Om du vill börja med det som är mer skräck så är Det kanske bra. Om du däremot vill läsa sådant som inte är skräck är Dolores Claiborne, Flickan som älskade Tom Gordon och Årstider bra. Vad det gäller fantasy skulle jag börja med Drakens ögon.

  3. Ewelina skriver:

    Stephen King är en författare som jag är nyfiken på. Och nu har jag ju fått många tips på vilka böcker jag ska läsa 🙂

  4. Lottens bokblogg skriver:

    Det och Sommardåd tillhör mina favoriter. Och Needful Things.

  5. Tantaugusta skriver:

    Åh ja! Vilken lysande topp 10!

    Skulle verkligen vilja läsa om många av de där.

  6. MissMagic skriver:

    Har aldrig läst något av Stephen men vill gärna. har varit nyfiken på hans böcker mycket länge. Så stort tack för denna lista! Nu har jag lite att utgå från! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.