The Ultimate Book Tag

Jag har blivit taggad av både Frida och Kattugglan till att göra den här rätt så massiva taggen. Tack båda två för taggen.

1. Do you get sick while reading in the car?

Jag har tur nog att jag inte blir det minsta åksjuk, så det är fritt fram för mig att läsa både i bil och på bussen.

2. Which author’s writing style is completely unique to you and why?

Det finns så många, men jag tycker att Jeanette Winterson har ett väldigt speciellt sätt att skrivapå. Hon blandar surrealistiska, magiska element med saker som det lätt går att känna igen sig. Språket är väldigt vackert och hon har gärna något tema som hon återvänder till i boken, såsom fysik i Vintergatan går genom magen.

3. Harry Potter series or the Twilight Saga? Give 3 points to defend your answer.

Harry Potter, utan tvekan och för alltid.

1) Vikten av vänskap, lojalitet och ärlighet står i centrum för berättelsen, till skillnad från Twilight som snarare handlar om kärlek som snarare gränsar till medberoende och besatthet.

2) Det är en hel värld som är nog genomtänkt och planerad, vilket gör att du hela tiden upptäcker nya detaljer om du läser om böckerna. J. K. Rowling har varit väldigt smart när hon planterar olika spår.

3) Harry Potter lär oss om orättvisor och att det går att göra något åt dem, att aldrig sluta kämpa mot dem.

4. Do you carry a book bag? If so, what is in it (besides books…)?

Ja, när jag ska till universitetet. Då har jag ett skrivblock, kalender, pennskrin, en necessär med smink, paraply, näsdukar, mobil, vattenflaska och frukt.

5. Do you smell your books?

Absolut! Jag tycker det är fantastiskt hur olika böcker kan lukta.

6. Books with or without little illustrations?

Jag tycker om både ock, men illustrationer kan ibland verkligen förgylla en läsupplevelse.

7. What book did you love while reading but discovered later it wasn’t quality writing?

Det här är lättare att besvara om jag får blanda in manga. En av mina absoluta favoritserier är Descendants of Darkness av Yoko Matsushita och jag älskar den fortfarande. Men jag måste erkänna att den är fylld av hål i handlingen och inte hänger ihop till hundra procent alla gånger. Bra är den, ändå, på något sätt.

8. Do you have any funny stories involving books from your childhood? Please share!

Det vet jag inte om direkt har, men kanske det att vi har ganska många uppsättningar av de olika Harry Potter-böckerna här hemma. Min syster och jag var nämligen tvungna att läsa dem samtidigt eller så blev det krig. Så pappa gav sig iväg på morgonen när de nya böckerna släpptes och köpte två ex för husfridens skull.

9. What is the thinnest book on your shelf?

Jag har ingen aning. Om en borträknar noveller (där jag har en som är blott sju sidor), så är några möjliga kandidater Sargassohavet av Jean Rhys, Älskaren av Marguerite Duras och Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman.

10. What is the thickest book on your shelf?

Jag vet inte riktigt. Tror nog att det kan vara Les Misérables av Victor Hugo, som är 1231 sidor lång.

11. Do you write as well as read? Do you see yourself in the future as being an author?

Kan jag svara ärligt ja på den här frågan när jag inte har skrivit ett skönlitterärt ord på flera månader? Men jag kan se mig själv som författare i framtiden. Jag ska bara hitta tillbaka till skrivandet på ett sunt och hälsosamt sätt, där det känns som den fantastiska upplevelse det är och inte som ett tvång.

12. When did you get into reading?

Jag har nog tyckt om att läsa sedan jag började läsa, men Harry Potter var nog startskottet för att jag blev läsare på riktigt. Serien kom in i mitt liv när jag var tio eller elva år, och har sedan dess varit där. I ungefär samma veva började min klass åka till stadsbiblioteket en gång i veckan, där vi fick låna vilka hur mycket böcker vi ville. Gissa vem som alltid åkte därifrån med ryggsäcken fylld till bredden med böcker?

13. What is your favorite classic book?

Jag har fyra kandidater: The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde; Wuthering Heights av Emily Brontë; Les Misérables av Victor Hugo och Farliga förbindelser av Choderlos de Laclos. Egentligen kan jag inte välja mellan dem, men jag måste säga att det är något särskilt med Les Misérables.

14. In school was your best subject Language Arts/English?

Mina bästa ämnen i skolan var definitivt engelska och svenska.

15. If you were given a book as a present that you had read before and hated…what would you do?

Tacka och ta emot med ett leende, och sedan i hemlighet lotta ut den på bloggen. Mitt skräp kan ju vara någon annans skatt.

16. What is a lesser known series that you know of that is similar to Harry Potter or the Hunger Games?

Av någon anledning fick den här taggen mig att tänka på en duologi som jag läste som barn, som var skriven av Cannie Möller. Felicias ö och Felicias resa utspelar sig i en mörk framtid. I första boken flyr Kana, som har varit en av de utvalda till gencentret, för att rädda livet på sin dotter. En av de första dystopier jag läste.

17. What is a bad habit you always do (besides rambling) while blogging?

Jag svär nog alldeles för mycket (precis som jag gör i verkliga livet.)

18. What is your favorite word?

Arkaisk. Eller eklektisk.

19. Are you a nerd, dork, or dweeb? Or all of the above?

De två första kan nog stämma rätt bra på mig, men jag känner inte igen mig i det sista.

20. Vampires or Fairies? Why?

Två av mina absoluta favoritväsen ställs mot varandra, så det blir lite svårt. Men jag väljer nog feväsen, eftersom mytologin kring dem är så fascinerande. De är till naturen okynniga, kan inte ljuga, men behöver heller inte naturligtvis tala sanning för den skull. Att klara av att hantera dem kräver list och snabbtänkthet.

21. Shapeshifters or Angels? Why?

Jag har nog inte läst en enda bok om hamnskiftare, åtminstone inte sedan barndomen. Det fanns någon bokserie som jag tyckte bra om när jag var barn som innehöll sådana element, men jag har glömt vad den hette. Så jag får nog välja änglar, eftersom jag kommer ihåg böcker som jag har läst om dem. Jag gillar änglar som är lite skrämmande, som inte är sockersöta utan som mer liknar hur de framställs bibliskt.

22. Spirits or Werewolves? Why?

Varulvar. Jag har alltid gillat varulvar. Innan jag började läsa om vampyrer, så var jag en dedikerad varulvstjej. Det har bland annat att göra med att blandningen mellan människa och monster är så uppluckrad, och det går att leka så mycket kring förbannelsen.

23. Zombies or vampires?

Vampyrer. Jag har inte läst en enda zombiebok, har noll planer på att göra det, medan jag har läst många vampyrromaner som jag har tyckt om. En av mina favoritserier är ju Vampyrkrönikan av Anne Rice.

24. Love triangle or forbidden love?

Varken eller? Båda sakerna är sådant som får mig att välja bort böcker.

25. Lastly: Full on romance books or action-packed with a few love scenes mixed in?

Definitivt det senare. Fast jag undanbeder mig att hjälten och hjältinnan (eller hjälten och hjälten, hjältinnan och hjältinnan) har sex mitt under något dramatiskt händelseförlopp. Om du håller på att frita fångar, då är det inte rätt tillfället att börja göka.

Jag har inte koll på vilka som har gjort den här, så jag taggar de som känner för att göra den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på The Ultimate Book Tag

  1. Therése skriver:

    Åh vad fint att din pappa åkte och köpte HP-böcker till er båda två! Jag fick snällt vänta in att bästa vännen tillika grannen läste ut sitt ex innan jag fick låna, tack o lov köpte hon på engelska och läste fort så slapp vänta allt för länge:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.