Unbreakable

Regissör: M. Night Shyamalan
Manus: M. Night Shyamalan
Skådespelare: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Robin Wright, Spencer Treat Clark, Charlayne Woodard
Produktionsår: 2000
Längd: 106 minuter         

David Dunn är med om en fruktansvärd tågolycka. Inte nog med att han är den enda överlevande: han har inte ens en skråma på sig. I efterdyningarna av olyckan möter han en främling, Elijah Price, som har en märklig teori om Dunn och varför han överlevde olyckan. Elijah dyker upp i Davids liv vid oväntade ögonblick och tvingar honom att ta den till synes galna teorin i åtanke. Inte kan väl David vara något slags osårbar superhjälte? Men Elijah uppmuntrar David att sakta söka svar och utforska gränserna för vad hans kropp är kapabel till på ett sätt som kommer att förändra hans liv.

Jag är inget större fan av M. Night Shyamalan, så jag hade missat att Unbreakable ens existerade. I slutet av förra året började jag dock se trailers för filmen Glass på sociala media, som genast väckte min uppmärksamhet. Så småningom fick jag vet att det var den sista delen i en löst sammanhållen trilogi.

Unbrekable är den första delen i denna trilogi. En långsam, introspektiv film som inte följer standarden för superhjältefilmer på något vis. Både Bruce Willis och Samuel L. Jackson gör riktigt fina prestationer i en film som drivs framåt mycket av Willis karaktärs utveckling, när han börjar omfamna vad han faktiskt kan göra. Den som vill ha himlastormande action får vända sig någon annanstans och jag erkänner att jag emellanåt tycker att filmen är lite i det segast laget.

Men slutet gör det värt det. M. Night Shyamalans filmer kännetecknas, åtminstone i mitt huvud, av att de innehåller en stor tvist på slutet. Unbrekable är inget undantag, men det är Jacksons och Willis skådespeleri som gör ögonblicket så minnesvärt och på något vis förkrossande.

Unbrekable är en långsam, gränsande på seg, film som ändå är väl värd att tillbringa en kväll med.

Andra delar i serien

Unbreakable

Split

Glass

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Unbreakable

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Split - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.