Vad är queer? av Fanny Ambjörnsson

vad är queer

Författare: Fanny Ambjörnsson
Förlag: Natur och kultur (2006)
Antal sidor: 237 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Ordet ”queer” har anammats fullständigt av media och kultureliten. Men vad är queer? Är det ett sätt att vara eller ett perspektiv för att normkritiskt granska maktstrukturer? I Vad är queer? försöker Fanny Ambjörnsson bena ut begreppets betydelse och vad det kan tillföra till vår förståelse av samhället.

Vad är queer? är en lättbegriplig introduktion till ämnet. Inledningsvis sätter Ambjörnsson in ordet i ett historiskt sammanhang: som en reaktion på gayrörelsens krav på likriktning och respektabilitet, som ett sätt att se identiteter som något flytande och föränderligt. Därefter övergår det hela i en teoretisk bakgrund där hon tar upp de tankar av bland annat Michel Foucault och Judith Butler som har påverkat queerteorins utveckling på ett lättfattligt, grundläggande vis. Åtminstone för egen del lockar det till vidare läsning, och då är det tacksamt att Ambjörnsson i slutet av varje kapitel har samlat lästips för den som vill förkovra sig ännu mer.

Jag läste den för att få inspiration till min uppsats, hur det går att se på kön och sexualitet. Det är väl det som Vad är queer? huvudsakligen gör: den får läsaren att tänka en eller två gånger kring kön. Mycket av det som tas för givet och ”naturligt” kring kön är i själva verket nytt och påverkas av den tid och det samhälle som vi lever i. Att tänka på queert vis är att se dessa strukturer och förstå hur de formar vårt sätt att tänka och uppfatta världen.

Dock har Vad är queer? några år på nacken så det är värt att tänka på det. Till exempel så har vi numera en könsneutral äktenskapsbalk, vilket inte fanns när boken skrevs och som den uppehåller sig mycket kring. Det skulle vara intressant om Ambjörnsson skulle ge ut en uppdaterad version, men mycket av förändringarna är ytliga och många av tankarna är giltiga även under dessa förändrade omständigheter. Dock innehåller även Vad är queer? åtminstone ett mindre faktafel som jag uppfångade. Sadomasochistiskt sex kan innehålla inslag av dominans/undergivenhet men det är nödvändigtvis inte synonymt med dominanssex, som görs gällande i texten.

Vad är queer? är en bok som jag gärna sticker i handen på den som funderar kring det här med sexualitet och kön, och behöver en introduktion.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Vad är queer? av Fanny Ambjörnsson

  1. dottern läste den också, man kan knappt skriva uppsats utan att ta med såna tankar.

  2. Pingback: Kaosutmaningen 2015 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Månadsrapport: Mars 2015 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Kaosutmaningen är klar - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.