Vägen till El Dorado

Omslagsbild Vägen till El Dorado

Regissör: Don Paul och Eric ”Bibo” Bergeron
Manus: Ted Elliott och Terry Rossio
Originaltitel: The Road to El Dorado
Skådespelare: Fredde Granberg, Peter Settman, Alexandra Rapaport, Rikard Wolff
Produktionsår: 2000
Längd: 89 minuter

Skojarna Miguel och Tulio råkar ständigt i trubbel. Men när de hittar en karta som leder till den mytomspunna staden El Dorado, ger de sig ut på sitt livs äventyr. Invånarna i staden ser dem som gudar som nedstigit från andevärlden, en villfarelse som översteprästen Tzekel-Kan särskilt underblåser med sin fanatism. Omgivna av ofantliga mängder av guld, måste Miguel och Tulio spela med och avstyra de ständiga människooffer prästen vill erbjuda dem. Till sin hjälp har de flickan Chel och hästen Altivo. Men att spela gud visar sig vara mycket svårare än de hade kunnat ana…

Vägen till El Dorado var en av mig och min systers favoriter när vi var barn. När jag insåg att den fanns på Netflix, kände jag ett styng av nostalgi och blev tvungen att se om den. Tur är väl det, för det här är en riktigt bra animerad film. Animationsstilen är snygg. Musiken är fantastisk (hallå, Hans Zimmer, Elton John och Tim Rice är med och gör den!). Överlag är det en välgjuten produktion som håller så här 21 år senare. Dreamworks gjorde många riktigt bra animerade filmer i början av 2000-talet. Det är synd att det bara tycks vara Shrek som lever kvar i folks minne.

Lägg därtill att Vägen till El Dorado är riktigt spännande. Inte nog med att de båda huvudpersonerna måste låta bli att bli påkomna som människor (risken är rätt stor att de blir offrade då), men det finns också ett hot från spanjorerna som letar efter nya områden att erövra och Tzekel-Kans alltmer vansinnige fanatism. För övrigt är det Rikard Wolff som gör hans röst på svenska och det kan inte bli mer perfekt.

Lägg därtill den ofantliga mängd humor som finns i Vägen till El Dorado och det här blir en dråpligt underhållande, men också spännande, familjefilm som håller än idag.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Vägen till El Dorado

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.