Välkommen till Himmelsta av Hanna Landahl

valkommen-till-himmelsta

Författare: Hanna Landahl
Förlag: Celanders förlag (2016)
Antal sidor: 204 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Det går delade meningar om Himmelsta är en stad eller bara en ort. Men en kommun är det i alla fall och det innebär att den måste dra sitt strå till stacken för att ta emot flyktingar. När nyheten om att ett boende för ensamkommande flyktingbarn ska slå upp dörrarna i Vita Villan rör det upp vilda känslor. Anja, blivande chef för boendet, är förväntansfull. Nicke är fast besluten att sätta käppar i hjulet för planerna. Vad kommer egentligen hända när Ibra från Eritrea och bröderna Hamid och Mohammed från Syrien kommer till det lilla samhället på svenska landsbygden?

Välkommen till Himmelsta är en brinnande aktuell bok med tanke på det politiska klimatet och diskussionen kring flyktingar som råder. Utvecklingen i Sverige gör mig mörkrädd för närvarande, och det känns som om denna debutroman lyckas skildra den på ett träffsäkert och realistiskt vis. Hanna Landahl fångar slitningarna som kan uppstå i ett litet samhälle när frågan om ett boende runt hörnet väcks. Mer eller mindre sympatiska karaktärer som både vill hjälpa till och som motarbetar utvecklingen befolkar bokens sidor.

Ett flertal röster får komma till tals i Välkommen till Himmelsta utan att det någonsin blir rörigt. Varje person har sin distinkta röst och ger sin bit till handlingen, vilket skickligt vävs samman till en helhet. Jag skulle kanske ha önskat att pojkarna hade fått ta lite större plats i boken. Att deras röster hade fått höras mer.

En sak som jag verkligen tycker om är att Landahl i Välkommen till Himmelsta låter även de välvilliga karaktärerna ha sina fel och brister. De menar väl, men har kanske inte så mycket praktisk erfarenhet av människor från andra länder och har sina egna fördomar att brottas med. Men förändringen som karaktärerna genomgår genom bokens lopp i mötet med de tre pojkarna får både dem och boken att växa. Det är en fin historia, det här.

Språkligt är Välkommen till Himmelsta utan krusiduller. Det är rakt och enkelt, vilket passar historien väl. Detta gör att läsaren kan svepas upp i händelserna: glädjas när det går bra, bli förbannad när det går dåligt, förfasas över att det finns människor som Nicke med så mycket hat i sina hjärtan. Välkommen till Himmelsta må vara en fiktiv berättelse, men den speglar verkligheten på ett skrämmande rättframt vis.

Välkommen till Himmelsta är en viktig, brinnande aktuell bok. Läs den!

betyg4

Andra bokbloggare om Välkommen till Himmelsta

Vargnatts bokhylla

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Välkommen till Himmelsta av Hanna Landahl

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Det här låter som en bok jag skulle kunna tänka mig att läsa!

  2. tack för intressant smakbit!

  3. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2016 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Under två timmar av Hanna Landahl - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.