Väntar tills natten kommer av Christoffer Holst

Omslagsbild Väntar tills natten kommer av Christoffer Holst

Författare: Christoffer Holst
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
Antal sidor: 198 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Lukas och Sam har varit tillsammans i ett år, men på distans. Nu ska tonårskillarna äntligen få en hel sommar för sig själva, i en fiskestuga vid Vänerns kant som de får hyra i utbyte mot lite enklare renoveringsjobb. Men det blir inte som de tänkt sig. Sam måste jobba, och Lukas går hemma ensam i stugan. Han får kämpa med sin ensamhet och sitt trassliga förflutna. När ett märkligt ljussken dyker upp om natten börjar han ana att stugan ruvar på en mörk hemlighet. Och samtidigt som vädret sakta men säker försämras över de dalsländska skogarna, förvandlas killarnas dröm om den perfekta sommaren till en mardröm.

Christoffer Holst har sedan debuten Mitt hjärta går på gjort sig ett namn inom feelgoodgenren. Väntar tills natten kommer är hans första bok för unga vuxna och också hans första rysare. Jag har mina åsikter om hur lyckad denna bok är som båda dessa två saker.

Väntar tills natten kommer målar upp ett intressant porträtt av relationen mellan Lukas och Sam. Att de är två killar i en relation görs inte till en stor grej, utan tas självklart av både dem och omgivningen. Jag skulle vilja ha läst mer om deras relation, fått se dem växa karaktärer. Särskilt Sam, som känns frånvarande genom större delen av boken.

Målgruppen för Väntar tills natten kommer anges vara unga vuxna. Själv tycker jag nog att det känns som om den riktar sig till en yngre publik än så. Lukas hittar en dagbok som avslöjar stugans mysterium och hela det greppet känns som en rysare för mellanåldern. Även om jag vill lösa mysteriet och villigt sträckläser boken, så känns det som en bok som är tänkt för en yngre publik. Slutet känns också väldigt abrupt.

Väntar tills natten kommer är ändå en finstämd skildring av relationen och kittlar fantasin lite när mystiska saker börja hända, men otäckt blir det aldrig på riktigt.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Väntar tills natten kommer av Christoffer Holst

  1. Pingback: En utvärdering av bokrean 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.