Världens viktigaste kyss av David Levithan

världens viktigaste kyss

Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: David Levithan
Originaltitel: Two Boys Kissing
Översättare: Helena Hansson
Förlag: Gilla Böcker (2014)
Antal sidor: 196 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

David Levithan är kanske inte en av mina favoritförfattare, även om han har skrivit en av mina absoluta favoritböcker (Liten parlör för älskande), men han är en författare som oftast levererar riktigt bra berättelser. När jag hörde talas om Världens viktigaste kyss, kände jag direkt att det här, det är en bok för mig. Mycket riktigt var det.

I Världens viktigaste kyss har Harry och Craig bestämt sig för att slå världsrekordet i längst kyss, som ska vara i över 32 timmar. De måste stå upp. Deras läppar får inte lämna den andres. Kyssen följs av människor världen över. Kring dem samlas vänner och familjemedlemmar, åtminstone den familj som accepterar sin son som han är. Även främlingar dyker upp, vissa med glåpord och tillhyggen, men de flesta är där för att stötta. Ur det förflutna stiger en kör av röster från de män som kom före, de som dog i aids, som minns hur det var förr och hur mycket bättre det har blivit.

Det är den där kören som drabbar mig hårdas. Männen som berättar om hur det var, under de där åren då aidsepidemin härjade, om hur inte lika många människor skulle ha dött om det vore en annan grupp människor. Om hur det var att strida för sin rätt att vara den en var och älska den en älskade. Få författare kan skildra kärleken på ett sådant sätt att det riktigt känns i kroppen, men Levithan är en av dem. I Världens viktigaste kyss får han mig att gråta ett flertal gånger, dels för att han skildrar kärleken så vackert, dels för att det är så sorgligt.

Det finns en del svärta i berättelsen. Mycket homofobi och föräldrar som inte riktigt velat acceptera sina barn, men det finns också en del hopp. Hoppet om att Harrys och Craigs kyss kanske inte ska förändra världen, men åtminstone göra den till en lite bättre plats. Jag hejar på dem, lider med dem när påfrestningen blir så stor, och genom hela Världens viktigaste kyss är jag totalt uppslukad av berättelsen.

Världens viktigaste kyss är en vackert berättad och framförallt viktig berättelse om hopp, mörker och kärlek som gjorde mig alldeles tagen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Världens viktigaste kyss av David Levithan

  1. Får nog se till att läsa den här 🙂 Började på en annan Levithan idag (Are we there yet) och myser för fullt, är den typen av bok.

  2. Carro skriver:

    Åh vill läsa nu! Fick du den som fysiskt exemplar av förlaget? Har för mig att de har gått ut med att de bara skickar e-böcker?

  3. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2014 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Bokbloggarnas litteraturpris 2014 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.