Veckans skörd #90 Bokrea, del 1

I år var året som jag äntligen skulle klara av det. Att besinna mig under bokrean, som är ett av mina undantag från köpstoppet, by the way, för den som försöker hålla kolla på mig. Jag hade satt upp prydliga regler. Enbart skönlitteratur. Ingen facklitteratur alls, eftersom den mest blir stående. Inga impulsköp. Bara välja de titlar som jag var mest sugen på.

Egentligen var det nog bara den sista punkten som uppfylldes. Annars var det same procedure as every year, James.

Av detta kan ni sluta er till att jag har frossat som jag alltid gör. Eftersom det innebär att det har blivit en hel del böcker, så tänkte jag att jag delar upp inlägget i två delar och kör det som kommer från Akademibokhandeln nu på morgonen och internetbokhandlarna senare i eftermiddag. Annars blir nog inlägget lite väl långt.

I onsdags steg jag alltså upp tidigt för att vi skulle iväg till Akademibokhandeln när de öppnade klockan sju, vilket är en tradition i min familj. I handen hade jag denna inköpslista som några av er har sett på Facebook och Twitter tidigare:

inköpslista

Vissa avsteg gjordes från listan, till exempel visade sig Clara Lidströms bok inte kändes lika inspirerande som jag hade hoppats när jag bläddrade i den och Gatukatten Bob kände jag att jag för stunden inte var så sugen på.

Jag skulle ju, som sagt, inte köpa faktaböcker, men det blev en del trots allt:

bokreaakademi1

 • Kvinnor under tusen år i Japan av Monica Braw var ett köp i svaghetens stund, men det är också en bok som jag med största sannolikhet kommer läsa rätt snart. Jag är fortfarande väldigt intresserad av Japan.
 • Tyst av Susan Cain har jag varit sugen på att läsa länge eftersom jag själv är introvert och vill lära mig mer om mig själv.
 • Stora hundboken av Fredrik Steen är ett impulsköp, men jag har läst en del av hans blogginlägg och tyckt att mycket av det han skriver är vettigt.
 • Ledarskap som din hund förstår av Charlotte Swanstein är en bok som jag hade på listan eftersom en ofta hör ledarskap i samband med hantering av djur, men att det sällan framgår tydligt vad det är som avses med termen.
 • Kul aktivering för din hund av Kirsten Wolf kände jag skulle vara en nyttig bok att ha när jag väl skaffar en egen hund, samt att den kan ge mig uppslag till lite roliga lekar för hunden som jag rastar.

Skönlitteratur skulle jag satsa betydligt mer på var tanken:

bokreaakademi2

 • Elsa Beskow Sagor var ett annat måste. En box som innehåller tre av hennes sagor: TomtebobarnenSolägget och Puttes äventyr i blåbärsskogen. Jag minns inte om jag läste Beskow som barn, men det ska bli kul att läsa dem i vuxen ålder.
 • Sommaren utan män av Siri Hustvedt är ett impulsköp, men jag har varit nyfiken på den ett tag efter att ha läst andra bloggares recensioner så det kändes lika bra att passa på.
 • Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind är det många som har skrivit varmt om och jag blev riktigt nyfiken.
 • Boken om Mademoiselle Oiseau av Andrea var det stora måste-köpet för min del. Jag hade till och med mardrömmar om att inte kunna hitta den på rean.
 • Matrosen & stjärnan av Jean Genet är också ett impulsköp. Den verkar vara en riktigt speciell bok och jag hade inte hört talas om författaren tidigare, men blev ohjälpligt nyfiken när jag läste på baksidan av de av hans böcker som fanns på rean.
 • Rosenmiraklet av Jean Genet – dito som ovan.

Och så en eftersläntrare:

the fairest one of all

 • The Fairest One of All av J. B. Kaufman är en bok om Disneys Snövit, från idéstadiet till hur de lyckades göra denna pionjärfilm. Mamma ringde mig på eftermiddagen och berättade att ett fåtal ex fanns kvar, så jag bestämde mig för att slå till. Den verkar spännande

Nå, vad säger ni? Har jag gjort några fynd? Rekommendationer bland dessa?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

22 svar på Veckans skörd #90 Bokrea, del 1

 1. Monika skriver:

  Ja så där kan det gå 🙂 Tycker ändå att du lyckades besinna dig ganska bra.

 2. Många fina där! 🙂 Hundböcker är alltid bra att ha ^^. Vägen mot Bålberget var jag så nära att köpa men jag hoppade över den till slut.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det känns som om jag vill ha ett bibliotek med hundböcker för att konsultera när jag väl skaffar hund 🙂 Ifall en kör fast i träningen eller så.

   Jag har varit så nyfiken på Vägen mot Bålberget ett tag nu att det kändes bäst att slå till.

 3. Bokprinsessorna skriver:

  Det ser ut som många fina fynd det där. Själv har jag bara läst tomtebobarnen men den är fantastiskt fin. Försöker läsa den för barnen på jobbet med jämna mellanrum. Tror den där samlingsvolymen är toppen! 🙂

 4. Solägget var den första högläsningsboken i vår klass när jag började ettan. I nian när uppgiften att skriva om ens år i grundskolan nämndes boken i nästan alla uppsatser i klassen… så den gjorde intryck 🙂

 5. Johanna skriver:

  Hade också planer på besinning, och har bara beställt tre böcker i år. Att kassan var lite skral hjälpte mig på traven. Men rean brukar ju pågå nästan hela mars så man ska väl interopa hej än… 😉

 6. Lena skriver:

  Du ser ut att ha gjort riktigt fina fynd. Vägen mot Bålberget köpte jag också.

 7. Lottens bokblogg skriver:

  Ibland är det bara att acceptera att man är som man är 🙂 Det finns ju värre beroenden än böcker!
  Jag rekommenderar Vägen mot Bålberget, men det vet du nog redan 😉

 8. [Anna] skriver:

  Kul aktivering för din hund har jag hemma och rekommenderar 🙂

 9. trädgårdsböcker blir det ofta här 🙂

 10. Sommaren utan män är fantastisk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.