Vem vill bli miljardär? av Vikas Swarup

Vem vill blir miljardär? av Vikas Swarup

Författare: Vikas Swarup
Originaltitel: Q & A
Översättare: Tove Janson Borglund
Förlag: Bra Böcker (2006)
Antal sidor: 309 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ram Mohammed Thomas har blivit anhållen efter att ha svarat rätt på alla tolv frågor i det indiska frågesportprogrammet Vem vill bli miljardär? Det är svårt att tänka sig att en fattig servitör som inte har gått i skolan och knappt läser tidningar skulle vara så pass allmänbildad att klara en sådan bragd. Men Ram berättar för sin advokat om de osannolika episoder i hans liv som ledde fram till att han var rustad att besvara alla frågor.

När jag gick i gymnasiet vet jag att vi tittade på Slumdog Millionaire och att filmen gjorde starkt intryck på mig då. Vem vill bli miljardär? är boken som filmen grundar sig på. När jag hittade den bland mormor och morfars böcker, fick den följa med mig hem. Men när jag började läsa boken insåg jag att det här är ett fall där filmen osannolikt nog överträffar boken.

Vad är det som jag inte gillar med Vem vill bli miljardär? Tja, jag har en grej emot när för mycket saker händer en och samma karaktär. Vikas Swarup har försökt belysa vartenda socialt problem som finns i Indien – polisens övervåld, mäns våld mot kvinnor, fattigdom, stympning av barn för att de ska bli tiggare, rabies, incest, prostitution – genom en enda persons liv. Det blir alldeles för mycket och alldeles för osannolikt. Dessutom går homofobin genom boken som en röd tråd, vilket är som att ja, vifta ett rött skynke framför en tjur i mitt fall.

Sedan velar Vem vill bli miljardär? fram och tillbaka med vad den faktiskt vill vara. Är det en skröna? Är det socialrealism? Är det drama? Är det romans? I detta skick försöker boken vara allting på en och samma gång, vilket ger mig huvudvärk. Plus att romansen gör mig i närmast kräkfärdig.

Det enda snälla jag har att säga om Vem vill bli miljardär? är att den är lättläst och att man på något sätt ändå fångas av historien. Som när man bevittnar en olycka, ungefär.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Vem vill bli miljardär? av Vikas Swarup

  1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.