Vid vansinnets berg, volym 1 av H. P. Lovecraft och François Baranger

Omslagsbild Vid vansinnets berg, volym 1 av H. P. Lovecraft och François Baranger
Tillfällig bild.

Författare: H. P. Lovecraft
Originaltitel: At the Mountains of Madness
Översättare: Arthur Isfelt
Illustratör: François Baranger
Förlag: Fria ligan (2020)
Antal sidor: 72 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

William Dyer, professor vid Miskatonics universitet, ledde en olycksalig expedition till Antarktis, ett ödsligt landskap av frusna vidder och ting man helst glömmer. I en rad brev försöker han avråda folk från att göra expeditioner dit genom sin historia om märkliga fynd och fruktansvärda händelser. Vilka mörka hemligheter ruvar under isen? Och vad är de underliga strukturer som skymtas invid de hisnande uråldriga berg som syns vid horisonten? Dyerexpeditionen tar sig dit ingen annan någonsin nått, och betalar det slutgiltiga priset för det.

H. P. Lovecraft är en speciell författare. Han verkade i en tid där rasismen var mycket utbredd, vilket innebär att han burit med sig mycket av det in i sitt författarskap. Prosan kan bäst beskrivas som adjektivrik. Ofta är Lovecraft för upptagen med att berätta för oss hur fasansfullt något är, för att vi verkligen ska känna fasan som karaktärerna upplever. Så även i Vid vansinnets berg, volym 1. Vi upprätthåller oss mycket vid detaljer, såsom att räkna upp de olika geologiska fynd som Dyer gör.

Men i Vid vansinnets berg, volym 1 får inte Lovecrafts prosa stå ensam, utan åtföljs av François Barangers fantastiska illustrationer. Med dämpade, olycksbådande färger och detaljrikedom förhöjer de texten och gör att den känns riktigt kuslig. Första gången jag läste berättelsen tyckte jag att Vid vansinnets berg, volym 1 var mer spännande än otäck. Men texten gifter sig väl med Barangers illustrationer och skapar en obehaglig stämning.

Tonen i Vid vansinnets berg, volym 1 är pseudovetenskaplig. Detta kan göra texten lite torr ibland, se ovan punkt om de geologiska fynden. Men trots att texten ibland tyngs ned av detta, så sugs jag som läsare in i denna olycksbådande värld med hjälp av både Lovecrafts uppbyggnad av en viss spänning och Barangers fantastiska illustrationer.

Även om jag har gillat Vid vansinnets berg, volym 1 när jag läst berättelsen i andra inkarnationer, måste jag säga att Barangers illustrationer förvandlar denna skräckberättelse till något riktigt obehagligt.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra böcker av Lovecraft som jag har recenserat

At the Mountains of Madness (recension)

Lovecraft Short Stories (recension)

Cthulhu vaknar (recension)

Vid vansinnets berg, volym 1

Vid vansinnets berg, volym 2

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vid vansinnets berg, volym 1 av H. P. Lovecraft och François Baranger

  1. Pingback: Månadsrapport: December 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: Vid vansinnets berg, volym II av H. P. Lovecraft - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.