Virusvarning av Henrik Ennart och Gunilla von Hall

Virusvarning av Henrik Ennart och Gunilla von Hall

Författare: Henrik Ennart och Gunilla von Hall
Förlag: Bookmark förlag (2022)
Antal sidor: 239 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Bookmark förlag skickade för en tid sedan ut ett mejl om den kommande Virusvarning av Henrik Ennart och Gunilla von Hall. När en stor grupp människor har varit med om en traumatisk händelse, såsom en global pandemi, är det naturligt att försöka förstå. Det kommer nog dyka upp mer än en bok i pandemins kölvatten som ska försöka förklara vad det var som hände och hur det kunde gå som det kunde gå.

I Virusvarning förklarar författarna på ett lättfattligt vis vad coronaviruset egentligen är, och hur det skiljer sig från andra virus. Hur dess unika sammansättning gjorde det särskilt lämpligt att snabbt spridas bland människor. De förklarar också hur zoonoser kan uppstå och hur vår djurhantering kan bidra till att dessa lättare sprids. Det är mestadels sakligt, lättfattligt och engagerande skrivet.

Som du kanske förstår, är det en bredd på de ämnen som tas upp i Virusvarning för att försöka förstå vad det är vi har varit med om. Ett försök att förstå hur situationen har uppkommit och vad vi kan utgöra för att förhindra att det händer igen. En av de saker som tas upp är virusforskningen, som i bokens vinkling framstår som fruktansvärt oansvarig. Efter att ha läst denna text är läsaren förmodligen på det klara med att det behövs en betydligt hårdare reglering och etikprövning än vad som idag tycks gälla inom fältet.

Det är också här Virusvarning blir mer spekulativ än vad som kanske är lämpligt. Det här är en bok människor kommer att söka sig till för att finna förklaringar till ett globalt trauma. Vi kan inte veta om viruset berodde på en labbläcka. Något även författarna trycker på. Men genom att ständigt återkomma till den förklaringen och i närmast understryka på den leder författarna läsaren till att tro att det är den enda rimliga förklaringen. Med tanke på vad jag vet om Kina, efter att ha haft ett stort intresse för landet i många år, håller jag det inte för osannolikt. Men vi vet inte. Om vi någonsin får veta om det var en labbläcka som skapade det här coronaviruset, så ligger den vetskapen troligen många år i framtiden.

Men på det stora hela är Virusvarning en lättläst och engagerande bok som verkligen ökar läsarens förståelse för möjliga förklaringar hur viruset har kunnat uppstå.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.