Vittorio the Vampire av Anne Rice

Vittorio the Vampire av Anne Rice

Författare: Anne Rice
Serie: New Tales of the Vampires, #2
Förlag: Ballantine Books (2001)
Antal sidor: 289 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Renässansens Italien. Cosimo de’ Medici härskar över Florens. Där har den unge Vittorio tränats för att bli riddare, men nu är han hemma i sin faders avlägsna borg. De är omgivna av skog och leder ett luxuöst liv enligt landsortsfurstens mått mätt. Men en dag börjar bönderna försvinna. Snart dyker det upp märkliga besökare, med beslöjade hotelser. När dessa besökare gör allvar av sina hot, är Vittorio den enda som överlever massakern. Skakad, försöker han förstå vad det är som har hänt. Men den vackra vampyren Ursula hemsöker honom och förför honom. Trots det inser att han måste utkräva sin hämnd.

Utöver sin berömda serie Vampyrkrönikan, skrev Anne Rice också den kortare serien New Tales of the Vampires. Där är Vittorio the Vampire den andra boken. Vittorio själv omnämns aldrig i huvudserien. (Under tisdagstrion blandade jag av någon anledning ihop honom med den mindre sympatiske Santiago.)

I Vittorio the Vampire manar Rice liv i Renässansens Italien. Skönheten, brutaliteten. Om hon inte hade rört sig i den spekulativa fiktionen mestadels, skulle hon nog ha varit en av våra mest lysande stjärnor inom den historiska fiktionen. Hon får mig verkligen att känna mig som om jag är där. I de vilda skogarna, i klostret, i det monstruösa men vackra slottet.

Vittorio själv tycker jag är en sympatisk person. Vittorio the Vampire handlar, titeln till trots, förvånansvärt lite om hans liv som vampyr. Största delen av boken behandlar hans liv som en människa, vars liv kommer i kontakt med något han inte kan förstå. Med monster som är bortom hans fattningsförmåga. Han måste använda allt sitt mod och all sin tro för att kunna utkräva hämnd för sin familj.

Vittorio the Vampire är en av de böcker där man börjar märka att Rice håller på att vända tillbaka till den katolska tron. Tron är en viktig del av Vittorios liv och han möter också riktiga änglar. Detta kan kännas som ett märkligt inslag, men jag tycker faktiskt att det passar in i berättelsen.

Vittorio the Vampire är kanske inte den bästa bok Anne Rice har skrivit, men med sina frodiga miljöbeskrivningar och sympatiska huvudperson sveps jag ändå med i den spännande berättelsen.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

Pandora

Vittorio the Vampire

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.