When They See Us

Skapare: Ava DuVernay
Skådespelare: Asante Blackk, Caleel Harris, Ethan Herisse, Jharrel Jerome, Marquis Rodriguez, Jovan Adepo, Chris Chalk, Justin Cunningham, Freddy Miyares, Marsha Stephanie Blake, Kylie Bunbury, Aunjanue Ellis, Vera Farmiga, Felicity Huffman, John Leguizamo, Niecy Nash, Michael K. Williams
Produktionsår: 2019
Antal avsnitt: 4
Längd: 296 minuter

New York, 1989. En ung kvinna som joggar i Central Park blir överfallen, svårt misshandlad och våldtagen. Jakten på förövaren eller förövarna är snabbt i gång. Det brutala dådet engagerar hela samhället. Polisen vill ha snabba resultat och tror sig ha hittat förövarna. Samtidigt som våldtäkten pågick, levde afroamerikanska tonåringar rövare i parken. Fem minderåriga pojkar plockas in för förhör utan sina föräldrar eller advokat, hålls kvar på polisstationen oresonligt länge och erkänner snart att de har begått våldtäkten. Trots att deras utsagor inte stämmer överens alls med händelseförloppet döms de för misshandel och våldtäkt. Fyra hamnar på ungdomsanstalt och en, som är sexton år, i fängelse för vuxna. 2002 friades de efter att bevis framkommit för att de var oskyldiga.

When They See Us är en miniserie som är baserad på ett verkligt fall. Visst är det med sannolikhet dramatiserat i viss mån för att göra bra tv, men grundstommarna blir sanna och oändligt skrämmande. Tonen är lågmäld, tempot långsamt. Mardrömmen för dessa unga pojkar skildras på ett rakt vis, utan att göra melodrama av det, och de tvivelaktiga metoder polisen tog till för att få dem att erkänna. Det är en mörk inblick i rasifiering och diskriminering. Poliserna i serien manipulerar verkligen allt i utredningen för att det ska passa in i deras förutfattade mening om att pojkarna är skyldiga.

Skådespelarmässigt är When They See Us mer än godkänt. Alla skådespelare levererar verkligen och griper tag i en. Men kanske lite särskilt Jharrel Jerome, som porträtterar Korey Wise. Wise var den enda av pojkarna som dömdes som vuxen. I fängelse blev han så utsatt för våld och hot att han valde att tillbringa stora delar av sitt straff i isoleringscell. I avsnitt fyra, som är uppbyggt kring Wise situation i fängelset, briljerar verkligen Jerome. Det är skakande tv.

Klart att When They See Us i viss mån har justerats för att skapa mer drama, men det är ändå ett oerhört välgjort och otäckt drama om hur hets ledde till att fem pojkar blev oskyldigt dömda för ett brott de inte hade begått.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på When They See Us

  1. Pingback: Moonlight - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.