Your Name

Originaltitel: Kimi no Na wa
Regissör: Makoto Shinkai
Manus: Makoto Shinkai
Skådespelare: Ryunosuke Kamiki, 
Mone Kamishiraishi, Ryo Narita, 
Aoi Yūki, Nobunaga Shimazaki, 
Kaito Ishikawa, Kanon Tani, 
Masami Nagasawa, Etsuko Ichihara
Produktionsår: 2016
Längd: 87 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Mitsuha bor i en lantlig liten håla, tyngd av traditioner, och drömmer om ett annat liv, så långt bort som möjligt. Hon önskar att hon vore en snygg kille från Tokyo. I hennes drömmar besannas detta. När Taki vaknar får han en känsla av att ha drömt något viktigt. Han befann sig i ett främmande rum och en annan kropp, en flickas kropp. Plötsligt lever Mitsuha Takis liv i Takis kropp och vice versa. När de vaknar har de återvänt till sig själva. Samtidigt som de, lite fumligt, försöker vänja sig vid att vara den andra så anar de att det finns en djupare orsak till varför det sker. Frågan är bara vad?

Your Name impulsköpte jag under en rea och hade inte direkt några höga förväntningar på. Vad jag fick var ett finstämt drama med briljant animation och en handling som förtrollar. Visst, att det blir lite typiskt japanskt med att Taki måste sitta och klämma på Mitsuhas bröst stup i kvarten, men överlag är det en drömsk film som jag tycker mycket om. Filmmusiken passar väl till händelseförloppet.

Det urbana livet kolliderar med ett mer traditionstyngt liv på landet i Your Name. Mitsuhas familj har alltid varit knuten till templet, vilket styr hennes liv och utsätter henne för klasskamraternas hån. Med hjälp av Taki kan hon kanske tuffa till sig och få lite mer respekt. Likaså kan Taki få nytta av att lära sig vara lite mjukare. Deras gryende relation är fint skildrad, men så blir det verkligt spännande. Vändningen som filmen tar såg jag inte komma. Hela tiden sitter jag och håller tummarna för att det ska ordna sig till det bästa.

Your Name är en riktig pärla till film. Rekommenderas varmt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Your Name

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.