10 orsaker att hata dig

10 orsaker att hata digBetyg: ☆☆☆☆
Regissör: Gil Gunger
Skådespelare: Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gordon-Lewitt, Larisa Oleynik
Produktionsår: 1999
Längd: 97 minuter

Har tyvärr utgått ur sortimentet.

Handling

Cameron har precis börjat på en ny skola när han får syn på Bianca och förälskar sig i henne. Problemet är att hennes far är väldigt överbeskyddande. Bianca får inte dejta förrän hennes storasyster Kat gör det. Kat är en av de mest skrämmande tjejerna på skolorna och att hitta någon som är villig att dejta henne är allt annat än lätt…

Kommentarer

Jag vet inte hur många gånger jag har sett 10 orsaker att hata dig. Den är som en vältvättad filt vid det här laget: mjuk i och med att den är så välbekant och jag kan den utan och innan. Visst är den bra förutsägbar, men denna smått absurda historia förlorar aldrig riktigt sin charm.

Det är nog Julia Stiles och Heath Ledger som äger filmen, för vem bryr sig om Bianca och Cameron? Det är den bitska Kat med sin välvässade tunga som spyr ut kommentarer som jag skulle vilja trycka upp på knappar och bära på mig som charmar mig väldigt mycket.

Jag har dock lite svårt att så här i efterhand köpa henne som en rebellisk karaktär, med tanke på hennes docksöta ansikte, blonda lockar och konventionella klädstil. De kunde gått ha tagit ut svängarna lite med henne. Det är så märkligt i high school-filmer att de som ska vara ”udda” alltid lyckas se så konventionellt söta ut.

Humorn vinner stora pluspoäng och är filmens starkaste sida. Det är kanske inte Shakespeare, men det är bra underhållning. 10 orsaker att hata dig är förmodligen en av de bästa filmerna inom sin genre, främst genom den tidigare nämnda humorn och den ovanligt skickliga och träffsäkra ensemblen.

Det värsta med filmen är dock att jag alltid börjar sakna Heath Ledger så fruktansvärt mycket. Redan på den här tiden var han en skicklig skådespelare. Det är sorgligt att vi aldrig kommer att få se honom i fler filmer, aldrig få se hur mycket han kunde ha utvecklats, därför att han var verkligen skicklig.

10 orsaker att hata dig är mycket nostalgi för mig, men också en väldigt trevlig film.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på 10 orsaker att hata dig

 1. Lena skriver:

  Har sett denna filmen, men kommer ärligt talat knappt ihåg vad den handlar om. Får nog se om den 🙂

 2. Anna A skriver:

  Å vad sugen jag blev på att se om den nu (vet inte för vilken gång i ordningen det skulle bli men många). Håller med om att det är sorgligt med Heath. Enda gången, hittills kanske man ska säga, som jag känt mig riktigt påverkad av en kändis bortgång.

 3. Gia - Bokfrossa skriver:

  Det var länge sedan jag såg den här men den är så underbart charmig 🙂

 4. Nostalgi! Det här är en gammal favorit som jag har sett en mängd gånger 🙂

 5. 10 orsaker att hata dig är en av mina favoritfilmer. Det är en sån där film man kan se hur många gånger som helst och den är lika bra och charmig varje gång. Håller med om att det är sorgligt med Heath, och jag saknar honom också när jag ser filmer med honom.

 6. Pingback: Månadsrapport: Juni 2013 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.