10 saker jag behöver för att kunna skriva

10 saker jag behöver för att kunna skriva

1. Min dator

Jag tillhör den där gruppen människor som har väldigt svårt att skriva för hand. Just därför att det går så fruktansvärt långsamt och mina tankar skenar vidare snabbare än jag kan skriva.

2. En anteckningsbok/mapp med utskrivna papper

Även om jag föredrar att skriva på datorn, så föredrar jag att ha handskrivna planeringar/karaktärsbeskrivningar eller åtminstone ha dem utskrivna och i en mapp så att jag inte behöver byta dokument när jag måste kolla upp något.

3. Musik

Jag har kommit fram till att jag inte kan skriva utan musik. Ofta måste jag i början av en skrivprocess pröva mig fram till vilken musik boken kräver för att jag ska kunna skriva bra. När jag skrev Akarui no Tenshi lyssnade jag på en blandning av Nightwish, Slipknot och James Blunt. När jag skrev Lilium Bulbiferum var det i stort sett bara Britney Spears som gällde (om jag nu kunde förstå varför). Det projekt jag just nu skissar på vill skrivas till två låter som heter Cassandra, den ena av ABBA och den andra av Danny Saucedo, och till kopiösa mängder Within Temptation. Lite fail eftersom huvudpersonen är ett fan av Nightwish och Tristania snarare än Within Temptation.

4. Koffein

Kaffe, coca cola, energidrycker – bara någon form av koffein som kan kicka igång hjärnan.

5. Lugn och ro

Jag kan inte skriva om folk pratar med mig. Jag kan knappt skriva med folk i huset när jag ska skriva, än mindre i samma rum. Lustigt nog kan jag skriva på universitetet och brukade ibland åka dit och sätta mig för att skriva på Lilium Bulbiferum.

6. Disciplin

Ibland kan det vara mer frestande att sitta och läsa bloggar än att skriva. Särskilt när karaktärerna tjurar en aning. Då krävs det att jag säger åt mig själv på skarpen att nu ska jag sitta i en timme och skriva.

7. Inspiration

Saknar jag inspiration och försöker skriva ändå blir det oftast så fruktansvärt dåligt att jag ändå måste skriva om det senare. Då är det bättre att jag läser igenom det jag skrivit sedan tidigare och redigerar lite. Jag har då arbetat med romanen, men är inte pressad att skriva dålig kvalité.

8. Deadline

Helst en som inte går att flytta, utan som är satt i sten. Jag älskar NaNoWriMo eftersom det ger mig ett tydligt mål när jag ska vara klar. Annars blir det gärna så att jag skriver fem kapitel på fem veckor, uppehåll en månad, fem nya kapitel, uppehåll tre månader, de sista kapitlen.

9. Internet

Det låter kanske lite märkligt, men jag måste faktiskt ha Internet. Om Internet skulle ligga nere, skriver jag två meningar och kollar sedan om Internet fungerar. Det driver mig till vansinne att inte kunna öppna upp Chrome och söka information ifall jag skulle behöva det. Då får jag verkligen ingen ro.

10. Harpan eller mahjong

Kör jag fast hjälper det inte hur mycket jag än stirrar på skärmen. Då är det bättre att jag tar fem minuter till att lägga en harpa eller spela mahjong.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i skrivande och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.