Min favoritbok genom tiderna (Dag 30 / 30 Days of Books)

30 Days of Books

Day 30 – Your favorite book of all time

Sista dagen i 30 Days of Books, och visst känns det lite sorgligt?

Men nu har stunden kommit för att ni ska vara riktigt ärliga. Räck upp handen nu: hur många av er tror att jag kommer att säga ”jag kan inte välja en” nu?

Jag måste i så fall göra er besvikna. Favoritbok genom tiderna kommer nog att förändras, kanske redan i slutet av detta år (vad vet jag?), men en bok har förekommit under den här utmaningen många gånger som jag nu tänker på nästan varje dag. En bok jag hemskt gärna vill läsa om.

Den boken heter Vintergatan går genom magen och är skriven av Jeanette Winterson. Den handlar om en fysiker vid namn Jove och hans fru Stella, som är författare. Deras äktenskap är inte det bästa här i världen, därför att Jove är ett svin. Han inleder en affär med en annan fysiker, Alice. Stella hämnas genom att inleda en egen affär med Alice och de ska alla ge sig ut till sjöss för att prata igenom saker och ting. Dessvärre dyker inte Alice upp.

Syrlig, bitsk, härligt surrealistisk – detta är en av Wintersons bästa. När jag skrev om den under dag 1 beskrev jag den så här: ”[Den] är underbar. Den är förtjusande konstig och lite obehaglig, på det sätt som de flesta av hennes böcker är.”

Detta är den femte gången som den förekommer i utmaningen. Den har varit med sedan dag ett, har utnämnts till min favoritbok av Jeanette Winterson, mitt favoritcitat är från den och den har en av mina favorittitlar.

Ytterligare ett bra citat från boken är, även om jag inte orkar hitta det på svenska: ”If time is a river, we shall all meet death by water.”

Nu har jag gått emot mina naturliga inklinationer och utnämnt en bok till min favoritbok genom tiderna. Då vill jag bara avslutningsvis säga: läs den! Läsa den och kom tillbaka för att prata med mig om den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar på Min favoritbok genom tiderna (Dag 30 / 30 Days of Books)

  1. Pingback: 30 Days of Books -

  2. Nilmas Bokhylla skriver:

    Jag vet inte om jag skulle kunna välja bara en :/

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Det går egentligen inte att välja en, men jag tvingade mig själv att ta upp en mer ingående. Det kommer säker förändras vilken bok jag tycker är bäst om någon månad 🙂 Den råkar bara finnas i tankarna just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.