En bok som gör mig ledsen, mest underskattade respektive mest överskattade (Dag 6-8/30 Days of Books)

30 Days of Books

Day 06 – A book that makes you sad

Det finns gott om böcker som gör mig ledsen.

När ingen annan ser av Duncan Fairhurst, till exempel, som handlar om de övergrepp han utsattes för av sin pappa. Eller Trasig av Shy Keenan som också den handlar om de systematiska övergrepp hon utsattes för. Än mer ledsen blir jag av nyheten att Keenans nätverk för att stödja överlevare av sexuella övergrepp blev tvunget att läggas ned på grund av brist på pengar.

14 år till salu och Skamfläck, båda av Caroline Engvall, handlar om unga som prostituerar sig själv. Det gör mig ledsen ned i själen och så förbannad att jag knappt vet vart ilskan ska ta  vägen.

Ledsen gör mig även Flickan och skulden av Katarina Wennstam, på grund av att samhället inte kan behandla våldtäktsoffer med respekt och medkänsla. Men mest av allt blir jag så arg på att vi inte har kommit längre. Att folk fortfarande ska anse att såvida offret måste vara heliga Maria och helgon, annars har det inte hänt något.

Det blev ett och samma tema. Men jag blir ledsen av att läsa böcker som Randy Shilts Conduct Unbecoming eller Torka aldrig tårar utan handskar. Jag blir ledsen av att läsa böcker där medmänskligheten på något sätt har försvunnit, där andra människor bara är grymma mot varandra.

Day 07 – Most underrated book

Jag väljer att ta upp en självpublicerad bok som heter The God Eaters. Den är en skriven av en amerikan som heter Jesse Hajicek och går att få tag på Adlibris till exempel. Det är en fantasyberättelse som utspelar sig i en värld som heter The Theocracy. Den intellektuelle Ash kastas i fängelse efter att ha skrivit inflammatoriskt om regimen och tror att hans liv är över. I fängelset möter han dock Kieran, som är en hårdhjärtat revolverman med mystiska förmågor. Tillsammans upptäcker de att konstiga situationer bäddar för udda hjältar och att kärlek kan rädda världen.

Jag vet inte riktigt hur många gånger jag har läst den. Ett antal. Hela boken finns gratis att läsa här, men om du tycker kan du väl kanske köpa den? Den här boken är faktiskt en av de jag är mest rädd om i min samling.

Day 08 – Most overrated book

Jag tror mina känslor på Millenium-trilogin är ganska klar vid det här laget. Jag kan verkligen inte se storheten i den.

Twilight är också ordentligt överskattad. Den definitivt inte uppmuntrar till sunda relationer (det är inte romantiskt när en kille, som du inte ens pratat med, bryter sig in i ditt hus och tittar på dig när du sover – det är dags att ringa polisen). Det driver mig till vansinne hur den lilla karaktärsutveckling Bella gör genast omintetgörs så fort Edward dyker upp på banan igen.

Jag skulle vilja lägga in en kommentar om August Strindberg här, men då lär jag väl bli lynchad…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på En bok som gör mig ledsen, mest underskattade respektive mest överskattade (Dag 6-8/30 Days of Books)

  1. Pingback: 30 Days of Books -

  2. Jag var tvungen att läsa en August Strindberg bok i skolan en gång, det räckte gott och väl för mig. Jag klarar mig bra utan Strindberg i framtiden :).

  3. Pingback: Topp Tio Tisdag: Böcker att ha med till en öde ö -

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.