A till Ö: Bokstaven A

Jag surfade runt på nätet i lördags och hittade en utmaning som hette A till Ö och gick ut på att man tar en bokstav, tittar i sin bokhyllor och väljer ut fem böcker med titlar som börjar på den bokstaven, som man ska berätta om. Jag tyckte det verkade kul så jag tänkte ge mig på den. En sak som kanske bör uppmärksammas är att jag inte räknar ”the” som ett ord (det gör man sällan när man listar saker), så de titlar som börjar på ”the” sorteras in efter den bokstav som nästa ord börjar på.

Mina fem böcker på A är:

Artemis Fowl av Eoin Colfer
Det tolvåriga geniet Artemis Fowl har en plan för att stjäla guld från vättarna. Vätten Holly har oturen att vara den som fastnar i hans fälla. Jag älskade de här böckerna när jag var elva år och har fortsätt följa dem. Dock har jag inte de senaste eftersom de tycks bara vara inne i mina lokala bokhandlare i någon månad innan de försvinner. Lite synd för att de är roliga och lättlästa. Precis vad som krävs kring en regnig dag!

The Adventures of Sherlock Holmes av Sir Arthur Conan Doyle
Det här är min favorit av böckerna om Sherlock Holmes. Den innehåller en hel del av mina favoritberättelser – The Speckled Band, A Scandal in Bohemia och The Blue Carbuncle. Jag älskar Irene Adler och hon är en av mina absoluta favoriter av litteraturens kvinnliga karaktärer.

Allt för min syster av Jodi Picoult
Anna är en så kallad designerbebis och föddes för att vara benmärgsdonator åt sin äldre syster Kate, som kämpar emot leukemi. Anna är tretton år och en rättegång ska avgöra över hennes rätt att bestämma över sin kropp. Svårt ämne, men en väldigt bra bok. Den berörde mig oerhört mycket när jag läste den.

Andarnas hus av Isabel Allende
Boken handlar om Clara del Valle, som besitter övernaturliga krafter, och hennes familj. Inledningsvis berättar Allende om Clara, senare om hennes dotter Blanca och dennas dotter Alba (notera att alla namnen har med ljus att göra). Det är lika mycket ett porträtt av en familj som det är ett porträtt över Chile. Väl värd att läsa. Jag tyckte inte om den när jag läste den, enligt recensionen jag hade skrivit då (det fick mig att höja på ögonbrynen för jag hade för mig att jag älskade den), men den är intressant. Jag skrev förövrigt en liten novell inspirerad av en rad ur boken till en skrivutmaning.

Andersen’s Fairy Tales av H.C. Andersen
Jag älskar H.C. Andersen. Jag bara älskar alla hans sagor och jag vägrar sluta läsa dem bara för att en del tycker att jag är för gammal för dem.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.