A till Ö: Bokstaven B

Då ska vi ta oss en titt i bokhyllan och jaga boktitlar som börjar på B. Jag hittade ett par intressanta titlar, särskilt de som inte är så värst kända utan som jag av ren slump har hittat på Myrorna.

Being Dead av Jim Crace
Det här är ärligt talat en av de konstigaste och mest morbida böckerna jag har läst. Det börjar med att ett medelålders par ligger döda på stranden och rör sig sedan genom förruttnelseprocessen och bakåt för att kartlägga deras dag. Boken handlar om döden. Som sagt den är väldigt morbid och ibland började jag hulka, men den är ändå så udda och välskriven att jag rekommenderar den (när jag läste den fick den fem stjärnor).

Boktjuven av Markus Zusak
Ett litet lustigt sammanträffande är att Boktjuven precis skrev om den här. Men det är en helt fantastisk bok. Väldigt udda och nyskapande format där Döden är berättaren. Jag tyckte den var väldigt seg i början och den tog mig inte med storm förrän på slutet. Helt underbar bok. Bör läsas av alla.

Black Rain av Masuji Ibuse
Det här är en stor klassiker i Japan. Den handlar om Shizuma Shigematsu, som flera år efter bombningen av Hiroshima försöker hitta en man till sin niece Yasuko. Det är svårt då de flesta friare tror att Yasuko var närvarande under bombningen av Hiroshima. Shizuma försäkrar dem att det var hon inte. Men de ljuger lite för sig själva och när han läser sin dagbok från krigstid kommer det fram att Yasuko stod under det svarta regnet som föll efter atombomben och därmed har blivit utsatt för strålningen. Det är inte en känslosam bok. Inte på det sätt som vi förväntar oss här i väst, men den är väl värd att läsa.

The Brutal Art av Jesse Kellerman
Ethan Muller är en konsthandlare som sysslar med modern konst. När en äldre hyresgäst i New Yorks slum försvinner, upptäcks en hel del fantastiska tavlor och skisser. Ethan gör konstnären känd. Men snart knackar polisen på dörren och vad som Ethan har tolkat som konst kan i själva verket visa sig vara bevis för bestialiska mord. Mycket annorlunda och väldigt spännande deckare.

Brokeback Mountain av Annie Proulx
Ennis del Mar och Jack Twist möts när de tillsammans ska vakta får uppe i bergen. Isolationen och ensamheten leder dem till att påbörja en kärleksaffär som kommer att vara deras livs stora. Jag ville tycka om den mer än gjorde och det var likadant med filmen, men novellen är starkare än filmen. Den dröjde sig kvar längre i mitt minne i alla fall.

De som är mest värda att läsa av dessa fem är nog Being Dead (just därför att den är så udda), Boktjuven (därför att dess utmärkta rykte är välförtjänt enligt mig) och Black Rain (därför att det är sällan man får höra om Hiroshima och Nagasaki från ett japanskt perspektiv när man bor i Sverige).

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i okategoriserad och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.