A till Ö: Bokstaven H

Denna vecka dammas bokstaven H av och avslöjar därmed en bokserie som har präglat min barndom, samt en barndomsklassiker. I övrigt är det en bok jag har inte läst men kanske borde läsa, en av mina favoritskådespelerskors självbiografi samt en bok som faktiskt är läst 2012 (vilket känns som om det har varit ovanligt hittills).

Mina fem böcker på ’h’ är:

Harry Potter and the Deathly Hallows av J.K. Rowling
Detta är vemodigt för min del. Jag började läsa Harry Potter när jag var elva år och jag tror att jag var sexton år när den sista boken kom. Vi köpte två ex för att jag och min syster skulle kunna läsa dem samtidigt och den dagen var det väldigt tyst i vårt hus. Jag läste oavbrutet fram till dess att jag kom till sista sidan. Känslan av tomhet när jag läste klart den går inte att beskriva. Men medan många av mina vänner avskyr den här, så hävdar jag att den sista boken är nog min favorit av dem allihop. För mig var det ett ganska perfekt slut på en bokserie som präglade min barndom.

Happy Accidents av Jane Lynch
Jane Lynch spelar bitska Sue Sylvester på Glee och är nog den enda roliga karaktären i hela serien. Jag blev ganska snabbt ett fan och när hon släppte sin självbiografi i förra året införskaffade jag den med en gång. Hon beskriver ett tufft liv utan självömkan och erkänner när hon har gjort misstag på ett humoristiskt sätt. Beskrivningen av hur hon träffade sin fru är fantastisk. Det är en av de sötaste berättelser jag någonsin läst.

Hans vän Flicka av Mary O’Hara
Jag läste mycket av O’hara när jag var i elvaårsåldern. Hans vän Flicka är inte min favorit i serien, men det är den enda jag har stående i bokhyllan. Den är snudd på ett måste för alla hästälskande små flickor.

Hur man botar en fanatiker av Amos Oz
Jag gick i gymnasiet när Teskedsordern började dela ut den här boken till gymnasieelever och fick den andra året som den delades ut. Tyvärr har den blivit liggandes sedan dess utan att jag har läst den. Den är ju liten och tunn så jag borde kanske ge mig på att läsa den.

The Hungry Ghosts av Anne Berry
Ett av årets bokrea köp. Jag blev ganska besviken när jag läste den eftersom det som inledningsvis sålde boken för mig – beskrivningarna – blev det som drog ned betyget. Dels var det alldeles för mycket beskrivningar, dels så var det beskrivningar som inte var helt klara. Det dröjde dessutom tills halva boken hade gått innan huvudpersonen själv började skildra sin historia.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på A till Ö: Bokstaven H

  1. Carro skriver:

    Hej! Jag har inte läst någon av de böckerna heller ännu. Det finns ju så fantastiskt många böcker som man vill läsa!! 🙂 Men ett boktips till dig på bokstaven H är ”Hypnotisören” av Lars Kepler. Den är skitbra!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.