Agents of S.H.I.E.L.D., säsong 4

Kan innehålla spoilers för tidigare säsonger i serien och andra aspekter av Marvels filmuniversum.

Omslag Agents of S.H.I.E.L.D., säsong 4

Skapare: Maurissa Tancharoen, Jed Whedon, Joss Whedon
Skådespelare: Clark Gregg, Ming-Na Wen, Chloe Bennett, Elizabeth Henstridge, Iain De Caestecker, Henri Simmons, John Hannah
Produktionsår: 2016-2017
Säsong: 4
Antal avsnitt: 22
Längd: 903 minuter

Att Lincoln Campbell offrade sitt liv för att besegra Hive, har drabbat Daisy hårt. Hon har lämnat S.H.I.E.L.D. för att driva sina egen privata rättvisa mot de som trakasserar Inhumans. Samtidigt försöker hennes vänner hitta henne. I Los Angeles dör människor under mystiska omständigheter, dödade av en vandringslegend vid namn Ghost Rider. Daisys vägar korsas med denne och de slår sig samman för att finna sanningen bakom flera mystiska fenomen som sker. Allt visar sig vara knutet till ett projekt, ett projekt som rör en mystisk bok vid Darkhold. En bok som kan ge läsaren oerhörd kunskap, men vars inflytande alltid är förödande.

Det känns som om jag säger det igen och igen, men för varje säsong blir verkligen bara Agents of S.H.I.E.L.D. bättre och bättre. Fjärde säsongen börjar dock inte på något lysande vis. Som alltid är det mycket som händer under en säsong, men den inledande berättelsekedjan med Ghost Rider och Momentum Labs känns rätt svag och ointressant. Men det den leder fram till…

Den här fjärde säsongen är mörkare och mer komplex än de tidigare. Den berör saker som överlevarskuld, där Daisy Johnson utsätter sig för allt mer farliga och farliga situationer för att försöka ”gottgöra” att hon överlevde. Den lyfter hatbrott mot människor bara för att de är de är. Den funderar också på vad det är som gör oss till de personer vi är och vad som är mänsklighet.

Detta blir kanske tydligast i introduktionen av karaktären AIDA, som är en artificiell intelligens skapad av Holden Radcliffe (John Hannah). Mallory Jansen gör ett utmärkt jobb med att porträttera henne och hur hennes programmering förändras. Den här karaktären är säsongens stora antagonist, även om man inte kan låta bli att känna sympati med henne, och relationen som växer fram mellan henne och Fitz leder till några av de mest hjärtskärande scener som serien har bjudit på. Iain De Caestecker har fin kemi med Jansen, och bjuder också på något av sitt bästa skådespeleri i denna säsong.

Jag vet ärligt talat inte vad mer jag ska skriva denna fjärde säsong av Agents of S.H.I.E.L.D., annat än att den har väckt starka känslor hos mig som lever sig kvar. Bland det bästa tv har erbjudit på många år.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra säsonger

Säsong 1 (recension från 2017recension från 2022)

Säsong 2 (recension)

Säsong 3 (recension)

Säsong 4

Säsong 5

Säsong 6

Säsong 7

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.