Alice i underlandet

Alice i Underlandet

Betyg: ☆☆☆☆☆
Regissör: Tim Burton
Skådespelare: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Crispin Glover
Produktionsår: 2010
Längd: 108 minuter

Finns till exempel hos CDON, Discshop eller Ginza.

Handling

Alice Kingsley är nitton år när en ung man friar till henne inför en folksamling och alla förväntar sig att hon ska säga ja. Men då får hon syn på en vit kanin. En egendomligt bekant kanin, som hon känner igen från sina drömmar. Hon följer efter honom och ramlar åter nedför kaninhålet. Alice befinner sig åter i Underlandet, som hon övertygat sig själv var en dröm, och måste nu upptäcka hur hon ska bli mer Alice innan riket går under.

Kommentarer

Jag upptäckte Tim Burtons Alice i underlandet ett par år efter att den hade gått på bio, men den sällade sig snabbt till en av mina favoritfilmer. Vem annat än Tim Burton skulle vara lämpad för att skapa ett så storslaget, färggrant och märkligt äventyr?

Mitt hjärta klappar lite extra för Johnny Depp som den galne Hattmakaren. Han gör en av sina bästa roller som en Hattmakare som tycks ha förlorat greppet ännu mer sedan boken. Sedan är allt från kostymdesign, till sminkning, till bakgrundshistoria, sådant som jag älskar. Det är inte märkligt alls att denna film vann två Oskars för bästa kostym och bästa scenografi.

Även Mia Wasikowskas tillknäppta, inåtvända Alice har vuxit i mina ögon när jag har sett filmen ett par gånger. Hennes storögda allvar får henne att framstå som en gammal själ i en ung kropp. Om och om igen insisterar att hon att det här är hennes dröm och att hon är Alice. Wasikowskas bleka allvar utgör en snygg kontrast till filmens färggranna absurditet.

De blir uppstödda av mer än kompetenta birollsinnehavare – Crispin Glover som den obehaglige knekten Stayne; Alan Rickman som den blå larven; Stephen Fry som Chessur filurkatten; Helena Bonham Carter som den tyranniska röda drottningen och Anne Hathaway som hennes syster, en mer godhjärtad men också märklig vit drottning.

Alice i underlandet är en färgsprakande film med snygg scenografi och kostym, samt skådespelare som verkligen lyfter det hela.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Alice i underlandet

  1. Pingback: Månadsrapport: December 2013 » C.R.M. Nilsson

  2. Monika skriver:

    Jag såg den här när den gick på TV i mellandagarna och som av en slump så var inte sambon (som hade avskytt den) hemma så jag kunde njuta av filmen alldeles själv och utan att någon (uttråkad) person pratade med mig 🙂 Jag blev så sugen på att läsa boken…

  3. Maria skriver:

    Tim Burton brukar vara bra. Den här filmen kommer jag definitivt att se så småningom.

  4. Pingback: Topp 10 filmatiseringar jag ser fram emot - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.