Andarnas hus av Isabel Allende

Omslagsbild Andarnas hus

Författare: Isabel Allende
Originaltitel: La Casa de los Espíritus
Översättare: Lena Anér-Melin
Förlag: Pan Norstedts (2000)
Antal sidor: 383 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Andarnas hus är en familjekrönika som spänner över tre generationer i familjen Trueba. Patriarken Esteban Trueba är labil och stolt, med en hunger på politisk makt som bara begränsas av hans kärlek till sin späda hustru, Clara. Clara har mystiska förbindelser med andevärlden. Deras dotter Blanca inleder en förbjuden kärleksaffär trots faderns strikta ogillande, vilket kommer att resultera i en oväntad gåva till Esteban: hans älskade dotterdotter Alba. Hon är ett vackert och egensinnigt barn som kommer att leda sin familj och landet in i en revolutionär framtid.

Jag läste Andarnas hus för första gången när jag gick i gymnasiet och var då helt trollbunden. När den valdes i min bokcirkel såg jag fram emot att läsa om den. Förälskelsen är inte lika djup denna gång, men det är fortfarande en bok som är väl värd att läsa. Isabel Allende väver skickligt in både absurda och magiska element på ett sätt som känns naturligt i handlingen. Att Rosa föds med grönt hår och gula ögon eller att Clara kan få saker att levitera känns aldrig det minsta märkligt.

Andarnas hus är en bok som inte är fylld med subtil magi, utan också dramatik, prövningar, kärlek och våld. Jag mindes att Esteban Trueba inte var någon trevlig person, men att han hejade på nazisterna och våldtog kvinnor till höger och till vänster hade jag på något sätt lyckats förtränga. Kanske är det ett bevis på Allendes skicklighet att han ändå lyckas vara en intressant karaktär, sin vidrighet till trots.

För mig är det första delen av Andarnas hus som förtrollar mest. Den bit som handlar om Clara och hennes syster, sköna Rosa, Estebans ursprungliga fästmö som dör tragiskt av misstag. Det är den del som är mest magisk och intresseväckande. Blancas bit är nog den jag tycker är minst intressant, medan Albas del får historien att åter ta fart. Genom de här kvinnornas öde lyckas Allende fånga Chiles historia från början av 1900-talet fram till militärkuppen. Karaktärer är baserade på verkliga personer, ibland mer eller mindre förtäckta.

Andarnas hus är en vindlande, dramatisk familjekrönika som fångar ett land i förändring. Kanske inte lika förtrollande denna gång jag läste den, men ändå väl värd att läsas.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.