Anetts värld: En glädjeflickas dagbok

anetts världBetyg: ☆☆☆
Författare: Morten Brask
Originaltitel: BlondAnett: En massagepiges dagbog
Översättare: Lars G. Larsson
Förlag: Månpocket (2007)
Antal sidor: 226 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON.

Beskrivning

Anett är en eskortflicka som även jobbar på massageinstitut. Branschen är cynisk, stenhård och fylld med svåra val och udda vänskaper. Under några månaders period bar Anett med sig en bandspelare där hon läste in allting som hände under sina dagar. Denna dagbok är resultatet av hennes inspelningar.

Kommentarer

Jag förstår inte riktigt syftet med boken; att normalisera prostitution, att få det att framstå som vilket yrke som helst, att ge en nyanserad bild av vad det innebär att vara prostituerad? Som sagt, jag förstår inte riktigt vad syftet är och vad författaren vill säga mig. Boken saknar ett visst djup och sätts aldrig in i något riktigt sammanhang.

Anetts värld: En glädjeflickas dagbok är transkriberad från dagboksnoteringar som hon har spelat in efter att hon har jobbat. Inte särskilt väl transkriberat. Eller snarare så räcker inte transkriberingarna, utan det skulle ha behövts fyllas ut lite mer med intervjuer och förklaringar. Jag vill inte vänta halva boken för att veta vad svenskt och franskt betyder, då jag inte är särskilt bevandrad i glädjeflicketerminologi och mest såg ut som ett frågetecken under läsning.

Jag gillar Anett själv och tycker att hon är en sympatisk, kanske något arrogant, berättare. Det är ganska fantastiskt hur hennes liv går på rutin och de här sakerna som är mig verklighetsfrämmande känns fullständigt naturliga när de berättas i hennes röst. Hon hyser därtill sympati med sina kunder och beskriver dem på ett nyanserat sätt. Det finns dåliga och bra kunder. Så är det bara, enligt hennes världsbild.

Som sagt, jag förstår inte vad boken vill säga mig. Jag läste den hastigt och lätt, men ibland upplevde jag att det blev lite mycket sexscener. Det blev lite väl voyeuristiskt, men även lite irriterande att läsa på bussen när du märker att ett par tonårstjejer bakom dig läser över axeln för att få veta vad Anett ska hitta på.

Anetts värld: En glädjeflickas dagbok är en bok som jag inte blir riktigt klok på vad den har för syfte och som jag inte har särskilt starka åsikter om, även om jag gillade den medan jag läste.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Anetts värld: En glädjeflickas dagbok

  1. Pingback: Boktolva 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Kaosutmaningen - C.R.M. Nilsson

  3. Lottens Bokblogg skriver:

    Den boken undrar jag om jag tagit mig igenom 😉

  4. bokmal73 skriver:

    Hm, låter som en svår bok, tror jag hoppar den..

  5. Pingback: Månadsrapport: Maj 2013 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.