Aristotle and Dante Dive Into the Waters of the World

Kan innehålla spoilers för första boken.

Aristotle and Dante Dive Into the Waters of the World av Benjamin Alire Sáenz

Författare: Benjamin Alire Sáenz
Serie: Aristotle and Dante, #2
Förlag: Simon Schuster Books for Young Readers (2021)
Antal sidor: 516 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Under hela sin high schooltid har Ari begravt vem han egentligen är, och försökt hålla tyst och göra sig osynlig. Han förväntade sig att sista året skulle avlöpa på samma sätt. Men något inom honom har förändrats sedan han förälskade sig i Dante och han kan inte gå tillbaka till hur det var tidigare. Han öppnar sig för vänskap, står upp mot mobbare av alla de sorter och slag och använder sin röst för att bli hörd. Och där finns alltid Dante, drömmande och vitsiga Dante, som kan driva Ari till vansinne och fylla honom med åtrå på samma gång. Pojkarna är fast beslutna att bana sig fram i en värld som inte förstår dem. Men när Ari drabbas av en oväntad förlust, måste han kämpa hårdare än någonsin för att skapa sig ett eget liv.

Nio år efter att Benjamin Alire Sáenz skrev Livets outgrundliga mysterier, följer han upp den med Aristotle and Dante Dive into the Waters of the World. Hans anledning, skriver han, var att han kände sig alltmer missnöjd med den första boken. Något jag har svårt att förstå. Efter att ha läst denna är jag förstås glad över att ha fått återse Ari och Dante igen, men kan inte direkt påstå att det här var en uppföljare som behövdes.

Aristotle and Dante Dive into the Waters tar vid direkt där föregående bok slutar. Här märks det genast att det är några år sedan författaren skrev den första boken. Trots att pojkarna befinner sig precis i de trevande, första stadierna av sin romans får man känslan av att de har varit tillsammans länge. De problem som uppstår är problem som känns som om de uppstår när man har stött och blött mot varandra än längre tid.

Samtidigt är det ljuvligt att få sjunka ned i Aristotle and Dante Dive into the Waters of the World. Jag älskare Sáenz språk. De poetiska vändningarna, hur han fångar det snåriga i att vara en tonåring som grubblar alltför mycket på världen och sin plats i den. Ibland kan jag dock tycka att dialogerna är lite för rappa, för flotta, för att kännas trovärdiga. Det var inget som störde mig i första boken, men här känns det inte som om det är tonåringar som pratar med varandra.

Karaktärsutvecklingen i Aristotle and Dante Dive into the Waters of the World är fantastisk att ta del av. Inte bara Ari växer som person, utan även Dante. De blir alltmer vuxna. Jag skulle nog ha kunnat läsa den här boken snabbare än vad jag gjorde, om inte Aris förlust hade drabbat mig så hårt och gett mig så mycket att tänka på.

Även om Aristotle and Dante Dive into the Waters of the World kanske inte kändes helt nödvändig eller kan mäta sig helt med ettan, är detta en filosofisk, varm berättelse om att hitta sin plats här i världen.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Aristotle and Dante Dive Into the Waters of the World

  1. Lena skriver:

    Visste inte ens om att den fanns. Läste första boken som jag gillade jättemycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.