Arkiv X, säsong 8

Recensionen kan innehålla spoilers för tidigare säsonger.

arkiv x säsong 8

Bildkälla: Discshop.

Skapare: Chris Carter
Skådespelare: David Duchovny, Gillian Andersson, Robert Patrick
Produktionsår: 2000-2001
Säsong: 8
Antal avsnitt: 21
Längd: 945 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
DVD | CDON, Discshop

Scully är fortfarande i chock efter det oväntade beskedet att hon är gravid och att Mulder är spårlöst försvunnen. En agent Doggett leder gruppen som har i uppdrag att hitta och arrestera Mulder. Samtidigt är det någon som systematiskt eliminerar alla dem som har blivit bortförda av utomjordingar.

Denna åttonde säsong av Arkiv X börjar väldigt svajigt. Så svajigt att jag knappt kan motivera mig själv till att fortsätta titta, även om jag ihärdigt envisas. John Doggett är en frustrerande ny karaktär, som jag inte kan bestämma mig för om jag gillar eller inte till att börja med. Han växer genom seriens lopp, även om jag aldrig riktigt gillar hans relation till Scully.

Mulders frånvaro är klart kännbar. Det fungerar inte riktigt när två skeptiker ska forma en utredande duo, särskilt inte när Scully förväntas iklädda sig rollen som den troende. Det blir bara ansträngt och klumpigt. Överlag har Scullys karaktär genomgått en märklig förändring i denna säsong. Det är som att hon har reducerats enbart till sin graviditet och att den har sugit ur hennes kompetens. Från att ha varit den som regelbundet räddade sin partner, behöver hon konstant räddning. Ett tag känns det som om ett avsnitt inte är komplett om inte Doggett får bära en medvetslös kvinna i sina armar.

Säsongens tre starkaste avsnitt är Invocation, där en försvunnen pojke återfinns efter tio år fast han inte har åldrats alls under denna tid; Redrum, där en man lever de senaste fem dagarna i sitt liv baklänges och upptäcker att han är anklagad för mord och The Gift, som för John Doggett och Skinner till en liten stad där Mulder utredde ett fall innan sitt försvinnande och som involverar indianska myter. I två mytologiavsnitt, This Is Not Happening och Deadalive, bjuder Gillian Anderson på riktigt starkt skådespeleri som gjorde mig berörd.

Annars är det ont om riktigt bra avsnitt i säsong 8. Några riktigt usla är Salvage, där en man sakta förvandlas till metall; Badlaa, där en indisk man har förmåga att ta över andras kroppar genom att kravla upp i analöppningar; samt Medusa, där en mystisk organism i tunnelbanan orsakar frätskador på sina offer. Överlag så finns det en känsla av ofärdighet över många av avsnitten. Inte det att sluten är öppna, som är ett signum för Arkiv X, utan som om författarna inte riktigt vet hur de ska knyta ihop säcken och allt faller platt.

Nej, jag blir riktigt besviken på denna åttonde säsong av Arkiv X. Nu drar jag mig nästan för att ge mig på den nionde…

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Arkiv X, säsong 8

  1. Monika skriver:

    Jag köpte ju boxen med nio säsonger för ett (bra) tag sedan. Det börjar ändå kännas som att det kanske vore dags att börja titta nu 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.