Arkiv X, säsong 9

Recensionen kan innehålla spoilers för tidigare säsonger.

Skapare: Chris Carter
Skådespelare: David Duchovny, Gillian Andersson, Robert Patrick, Annabeth Gish
Produktionsår: 2001-2002
Säsong: 9
Antal avsnitt: 19
Längd: 1110 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
DVD | CDON, Discshop

Scully försöker finna sig i rollen som mamma, samtidigt som hon tvingas hantera faktumet att Mulder är spårlöst försvunnen. Snart står även det klart att någon är ute efter hennes son. Att regeringen är inblandad i en konspiration rörande supersoldater. Samtidigt som hon själv tar ett steg tillbaka från Arkiv X, så fortsätter agent Doggett och agent Reyes sitt arbete i sökandet efter sanningen.

Med tanke på hur rörig och ojämn i kvaliteten som säsong 8 var, så gick jag in med låga förväntningar när jag började titta på den nionde säsongen. Förväntningar som den faktiskt lyckades överträffa med råge och det visade sig att denna säsong var riktigt bra. En del av det hela är att det övergripande mysteriet med supersoldaterna inte är lika komplicerat och invecklat som utomjordingskonspirationen, vilket gör att de avsnitten är rakare att titta på. De är sällan favoriter, utan påminner mest om gamla hederliga action- eller thrillerfilmer i miniformat men de är inte plågsamma att titta på.

En annan del är att det finns många avsnitt av hög kvalitet och bara två som jag tycker är dåliga. De som jag inte gillar alls Lord of the Flies, där ett märkligt dödsfall leder dem till en pojke som tycks kunna kontrollera insekter, och Hellbound, där ett antal män flås levande och Reyes tycks ha en märklig koppling till fallet. I det första känns det som om den interna logiken kring pojkens förmågor fattas helt, i den andra saknas finess utan går bara ut på att försöka få tittaren att spy. Sedan finns det ett avsnitt, Improbable, som bara är så märkligt och rörigt att jag ger upp alla försök att få något sammanhang i det hela.

Men det finns som sagt många avsnitt av hög kvalitet. Daemonicus handlar om ett sataniskt ritualmord som leder Doggett och Reyes till ett mentalsjukhus och en patient som kanske orsakar morden inifrån sjukhuset; 4-D som behandlar parallella verkligheter; John Doe där Doggett vaknar upp i Mexiko utan något minne av vem han är; Audrey Pauley där Reyes förklaras hjärndöd efter en trafikolycka, men Doggett inte tycker att något stämmer och tar hjälp av en udda sjukhusanställd; Underneath där ett av Doggetts gamla fall öppnas på nytt; William, som kretsar kring en illa bränd man som bryter sig in i Arkiv X och kanske kan vara Fox Mulder; Release handlar om hur en FBI-kadett leder Doggett mot lösningen vem som mördade hans son; Sunshine Days där ett hus ibland tar formen av the Brady Bunch hus; och avslutningsvis dubbelavsnittet The Truth, som jag upplevde knöt ihop serien på ett elegant vis. Mulder ställs inför rättegång och måste försvara sitt livsverk.

Som synes har den nionde säsongen av Arkiv X hållit hög kvalitet och jag skulle ha kunnat tänka mig att säga farväl till Scully och Mulder här. Nu har dock nyfikenheten fått mig att beställa även den tionde säsongen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Arkiv X, säsong 9

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2017 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.