Art Deco Fashion Masterpieces

Art Deco Fashion Masterpieces

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: Gordon Kerr
Förlag: Flame Tree Publishing (2012)
Antal sidor: 144 sidor

Finns till exempel Adlibris, Bokus eller CDON.

Beskrivning

Adlibris beskrivning: Part of a new series of beautiful gift art books, 100 Art Deco Fashion Masterpieces highlights 100 artworks from fashion illustrators of the era that was characterized by the allure of modernity, progression, women’s liberation, luxury – leading to the short hemlines and androgyny of the Flapper, the outdoorsy Sporty girl and Silver Screen goddesses. Artists include Georges Barbier, Paul Iribe and Erté.

Kommentarer

Art Fashion Masterpieces

”Skating Elegance”, okänd konstnär, fotograferad från boken, s. 78.

Boken inleds med en väldigt intressant skriven text om Art Deco som konstfenomen och hur den, eller snarare hela 20-talet, egentligen, uppstod som en reaktion på de fruktansvärda händelserna under första världskriget. Jag får genast en klar bild av den tiden, vilka strömningar som fanns och livet då. Det är väldigt intressant läsning.

Dock känns det stundtals som om Kerr förlorar sig lite i glädjen att förmedla detta. Kill your darlings kunde ha tillämpats striktare, till exempel vad det gäller en del av de anekdoter som dök upp under The Silver Screen Goddesses. Det kändes som om de inte hade särskilt mycket relevans till det övriga materialet som framlades.

Art Fashion Masterpieces

”Young Girl in Green”, Tamara de Lempicka, fotograferad från s. 116.


Art Deco Fashion Masterpieces
består inte av mycket text. Lite under 40 sidor. Därefter följer bilderna, de vackra bilderna. Även om det är många konstnärer som förekommer ett flertal gånger, så är det förvånansvärd bredd på bilderna. Vi har allting från Ertés väldigt stilistiska kvinnor till Tamara de Lempickas aningen mer ”realistiska” stil.

Däremot ställer jag mig frågande till hur bilderna har sorterats ibland. Det finns två stycken målningar av konstnären Georges Barbier som är väldigt snarlika färgmässigt och stilmässigt, vilket gör att de ser ut som de hör ihop. Bilderna sitter nästan 30 sidor ifrån varandra och det känns som om de borde ha placerats ihop.

Art Deco Fashion Masterpieces är en bok som inte innehåller mycket text, men den text som finns är rik på innehåll. Dessutom innehåller den desto fler vackra bilder som man kan titta på om och om igen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Art Deco Fashion Masterpieces

  1. Pingback: Lästa i februari 2013 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.